NIJE MEDO

U pulsku trgovinu ušetala lisica, zaposlenice zvale vatrogasce u pomoć

Životinja je smještena u karantenu gdje će na promatranju biti iduća tri dana

Ilustracija

 Joshua Bratt/Alamy/Alamy/Profimedia/Joshua Bratt/Alamy/Alamy/Profimedia

Više nego neobičan susret zabilježili su danas stanovnici dijela Pule. Naime, tijekom jutarnjih sati, najprije oko Uljanikovog stadiona, a potom i oko "plavog marketa" na Stoji, viđena je lisica koja je na kraju, lutajući, ušla u trgovinu "Tedi", piše Glas Istre.

Tamo su je djelatnici higijeničarske službe Veterinarske stanice Pula u konačnici uspjeli i uhvatiti. Djelatnice "Tedija" pokušale su najprije u pomoć pozvati vatrogasce, ali su oni bili na terenu, pa su potom nazvale veterinare koji su je uputili na higijeničare.

Stjepan Kočar, direktor Veterinarske stanice Pula, potvrdio nam je da je lisica smještena kod njih u karantenu gdje će na promatranju biti i iduća tri dana. Međutim, uvjerava, bijesna nije sigurno jer zbog dobre i redovite oralne vakcinacije lisica u prirodi, bjesnoća već godinama kod ovdje nije zabilježena.

- Riječ je o ženki koja nije jako niti mlada, ali je očito bila u potrazi za vodom ili se jednostavno izgubila te je došla do naseljenog dijela grada gdje je i ulovljena. Ona je inače zdravstveno dobro, malo je bilo natučena jer je udarala naokolo dok je pokušavala pobjeći pa se i ozlijedila, ali ništa jako. Sve će joj to brzo proći, a onda ćemo u kontaktu s lovcima nadležnim za pulsko područje dogovoriti gdje će biti puštena. To će biti ili u Šijanskoj šumi ili negdje u okolici, jer je ona od tuda i došla. Zasigurno neće biti odvedena daleko, ustvrdio je dr. Kočar.

Na upit postoji li mogućnost da lisica bude ubijena, rekao je da neće jer je zakon takav kada je riječ o divljim životinjama i one moraju biti vraćene u svoje prirodno staničje.

Tako će i ova lisica biti vraćena u prirodu nakon što joj prođe trodnevna karantena, uvjerava dr. Kočar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:07