POMOĆ ZIMI

U perivoju Zrinski postavljeno je još nekoliko hranilica za tamošnje vjeverice

Grad Čakovec je 2018. godine započeo projekt repopulacije ovih glodavaca

Ilustracija

 Paun Paunovic/Cropix

Šetači i prolaznici Perivoja Zrinski prolazeći stazama omiljenog im čakovečkog parka, sve češće opažaju igru vjeverica oko stabala. Ovi simpatični glodavci u potrazi su za lješnjacima, češerima, sjemenkama bora i drugim plodovima. Mnogima je pravo veselje u jesenje doba opaziti dug kitnjast rep i trk vjeverica koje marljivo skupljaju sjemenke i plodove te ih zatrpavaju u zemlju ili šupljine drveća kako bi ih konzumirale u zimskim i ranim proljetnim mjesecima.

Grad Čakovec je krajem rujna zato postavio nekoliko novih hranilica za vjeverice, čime će im pomoći prebroditi hladnije jesenje i zimske mjesece. Ovakve i slične aktivnosti značajno pomažu očuvanju i povećanju bioraznolikosti u Perivoju Zrinski.

Podsjetimo, Grad Čakovec je 2018. godine započeo projekt Repopulacija obične ili crvene vjeverice (Sciurus vulgaris) na području Perivoja Zrinski u Čakovcu, a na njemu je surađivala i Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode, iz koje su izvijestili o postavljanju hranilica.

Europska crvena vjeverica je široko rasprostranjena u cijeloj Europi, međutim zabilježen je pad populacije, što se dogodilo i u Perivoju Zrinski. Vjeverice najviše ugrožava gubitak i fragmentacija staništa. Vjeverice značajnu ulogu imaju u procesu prirodnog pošumljavanja.

- Opazite li vjeverice, mirno ih promatrajte, fotografirajte i ne uznemiravajte ih. Uzvratit će vam svojom veselom igrom u Perivoju Zrinski - poručili su iz Javne ustanove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 05:02