IMALA JE 14 GODINA

Tužan kraj lavice iz osječkog ZOO-a koja si je izgrizla nogu: ‘Nažalost, nije joj bilo spasa‘

Zdravstveni problemi počeli su još u rujnu, kad je timaritelj primijetio da lavica ima problema s hranom
 ZOO Osijek

Nakon osam godina provedenih u Zoološkom vrtu u Osijeku, u subotu 17. listopada okončan je život 14 godina i 4 mjeseca stare lavice koja je u Osijek stigla iz Zoološkog vrta u Paliću kod Subotice.

Zdravstvene tegobe koje su se kod ženke lava pojavile početkom rujna na kraju su dovele do odluke ovlaštene veterinarke Zoološkog vrta, dr. Vesne Vincenc Spasovski, da se lavicu eutanazira. Dogodilo se to nakon što je utvrđeno da je nesretna životinja sama sebi izgrizla metatarzalni dio stražnje desne noge, pri čemu je stopalo pojedeno za 1/3 veličine.

- Prilikom neurološkog oporavka došlo je do javljanja osjećaja trnaca u prstima desne noge, što je kod lavice izazvalo autodestruktivni proces u kojem je sama sebi izgrizla metatarzalni dio stražnje desne noge. Ovakvi procesi zahtijevaju amputaciju zahvaćene noge, uzrokuju trajni invaliditet te visoki rizik ulaska u sepsu u postoperativnoj fazi. Budući da se radi o divljoj i opasnoj životinji nemanipulativne prirode, mišljenja smo da trajnog izlječenja nema zbog toga što je ishod liječenja u ovakvim slučajevima neizvjestan, a liječenje dugotrajno i povezano s patnjama. Uzimajući u obzir dob i dobrobit životinje, donesena je zajednička odluka o eutanaziji - stoji u izjavi koju su potpisali rukovoditelj Zoološkog vrta Denis Vedlin i dr. Vincenc Spasovski.

Sve je počelo još u rujnu, kad je timaritelj primijetio da lavica ima problem s uzimanjem hrane, a pregled veterinara pokazao je da je "gingiva maxillarne vilice zažarena, a tkivo gingive retrahirano s početnim simptomima paradentoze". Dobila je antibiotik, ali se ubrzo stanje vratilo na staro pa je 16. rujna životinja stavljena u anesteziju radi detaljne dijagnostike. Pregled je pokazao, kako ističu u Zoološkom vrtu, "da se u tkivu bolesne maxille već duže vrijeme nalazi patološki proces, granulom koji je zahvatio prva dva kutnjaka, a patologija je prodrla duboko u korijen zuba i u alveole maxille".

No već dan nakon tog pregleda primijećeno je da lavica ima problem s upotrebom stražnje desne noge pa je ponovno pregledana, pri čemu je utvrđen "novonastali problem neurološke prirode, indikativno kao posljedica anestezije i reverzibilne pareze", zbog čega je terapija proširena, a oporavak živca očekivao se kroz dva mjeseca. No 14. listopada primijećen je već opisani autodestruktivni proces u kojem je bolesna životinja sama sebi počela gristi nogu.

- Bilo je to, dakle, tri dana prije nego što je donesena odluka o eutanaziji. U ta tri dana joj je pojačana terapija s ciljem sprečavanja daljnjeg procesa autodestrukcije koji do 17. listopada nije polučio željeni rezultat. O zdravstvenom stanju životinje uprava Zoološkog vrta svakodnevno je obavještavana, a medicinski tretman nad životinjom provođen je kontinuirano još od pojave problema sa zubom tijekom rujna. Isto tako, čitavo vrijeme, unatoč terapijama, imala je i stomatološke probleme zbog kojih je prestala jesti - istaknuli su iz Zoološkog vrta.

Na naš upit odgovorili su i da lavica ranijih godina nije imala zdravstvenih problema. Što se, pak, životnog vijeka lavova u zoološkim vrtovima tiče, u osječkom ističu da je to individualno, a "prema izvorima sa stranice animaldiversity.org, prosječni životni vijek lavova u zatočeništvu iznosi 13 godina".

Tako je osječki Zoološki ostao sa samo jednom jedinkom lava, mužjakom starim 14 i pol godina, zbog čega sada intenzivno razmišljaju o nabavci dodatnih jedinki jer iza nesretne lavice nije ostao nijedan potomak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 05:31