TUGA

Tisuće mrtvih rakova duž obala rijeke, a znanstvenici još ne znaju zbog čega su životinje umrle

Kao mogući uzrok navode se lokalno onečišćenje, neuobičajene vremenske pojave, kao i bolesti

Ilustracija

 Akhin Jayaraj/Panthermedia/Profimedia

Još nije jasno što je uzrokovalo pomor nekoliko tisuća rakova duž ušća rijeke Tees i na susjednim plažama u sjeveroistočnoj Engleskoj, no velik broj uginulih rakova posljednjih je tjedana uzbunio tamošnje mještane i stručnjake, piše Ekovjesnik.

Najveći broj uginulih rakova pronađen je u okolici gradova Marske i Saltburn, a ova je pojava prvi put zabilježena još početkom listopada u primorskom ljetovalištu Seaton Carew u okrugu Durham te Redcaru u sjeveroistočnoj Engleskoj, kao i nešto sjevernijem Seahamu, izvijestio je britanski The Guardian.

Konzervativni britanski zastupnik Jacob Young iz Redcara prvi je ukazao na ovaj problem te pokrenuo istragu nakon što je u razgovoru za regionalni dnevnik The Northern Echo izrazio veliku zabrinutost za neuobičajenu pojavu na obalama Engleske. Pojedini su mještani pojavu nazvali „apokaliptičnom“, poput bivše zastupnice iz Redcara Anne Turley, a najgorim prizorima svjedočili su prošlog tjedna mještani gradića Marske. Velik broj uginulih rakova već se raspadao na okolnim plažama, a među njima je uočen i manji broj još uvijek živih i slabo pokretnih životinja.

Iako stručnjaci tek trebaju utvrditi točan uzrok pomora rakova, ekološke organizacije izražavaju svoju zabrinutost za ekosustav s obzirom da lokalna ribarska industrija već bilježi pad ulova jastoga i rakova za 95 posto. Britanska agencija za okoliš (EA) trenutno surađuje s Centrom za okoliš, ribarstvo i znanost o akvakulturi (CEFAS) na pronalaženju uzroka pomora ovako velikog broja morskih rakova, a glasnogovornik agencije izjavio je da će analiza prikupljenih uzoraka uskoro otkriti pravi uzrok ove pojave.

„Uzorci morske vode, sedimenta, školjki i rakova prikupljeni su i šalju se na analizu u naše laboratorije kako bi se otkrilo je li onečišćenje utjecalo na pomor ovako velikog broja životinja“, rekao je glasnogovornik. „Uzorke smo također podijelili s laboratorijima CEFAS-a radi analize potencijalnih oboljenja.”

Kao mogući uzrok navode se lokalno onečišćenje, neuobičajene vremenske pojave, kao i mogućnost bolesti, no u ovom trenutku još nema dokaza koji povezuju smrt rakova s ​​nedavnim nasukavanjem morskih sisavaca i ptica diljem Ujedinjenog Kraljevstva i susjednih zemalja.

Prošlog mjeseca ITV News je izvijestio o pretpostavci da bi uzrok mogli biti podvodni kablovi za napajanje električnom strujom, koji prema rezultatima dosadašnjih istraživanja mogu ometati ponašanje rakova. No, odgovarajući na sugestije da bi za ovu pojavu mogao biti odgovoran novi podvodni interkonektorski kabel od Northumberlanda do Norveške, National Grid je priopćio da su kablovi dobro zakopani u morsko dno, izrađeni od čelika i malo je vjerojatno da ih divlje životinje mogu oštetiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. kolovoz 2022 00:35