GENIJALAC RIPPER

‘Ti prokleta budalo!‘: Poslušajte kako ova patka oponaša ljudski zvuk koji je čula od svog timaritelja

Ripper je također uspio ‘skinuti‘ zvuk otvaranja i zatvaranja vrata. Vrlo je dobar u tome, rekao je autor studije Carel ten Cate
australska mošusna patka
 Chris Ison/Alamy/Alamy/Profimedia

Mužjak australske mošusne patke po imenu Ripper snimljen je kako tijekom udvaranja u vrijeme parenja oponaša ljudski govor, a autori studije koja ga je proučavala i koja je objavljena u ponedjeljak smatraju kako je ptica izraz "ti prokleta budalo" mogla naučiti od svog timaritelja. To je ujedno i prvi takav dokumentirani slučaj u kojemu je zabilježeno "ljudsko" glasanje spomenute vrste.

- Australska mošusna patka pokazala je neočekivanu i impresivnu sposobnost vokalnog učenja. Mnoge vrste pataka i gusaka uzgajaju se u zatočeništvu, ali dosad nije bilo izvještaja o njihovom oponašanju ljudskih zvukova, no Ripper je također uspio 'skinuti' zvuk otvaranja i zatvaranja vrata. Vrlo je dobar u tome - rekao je za CNN autor studije Carel ten Cate, inače istraživač i profesor ponašanja životinja na Institutu za biologiju Leiden na Sveučilištu Leiden u Nizozemskoj.

Dodaje kako ptice pjevice, papige i kolibri imaju razvijenu sposobnost vokalnog učenja, ali također postoji mnogo ptica koje su lošije u kopiranju ljudskih glasova od mošusne patke Rippera. On je uzgojen u prirodnom rezervatu Tidbinbilla, u blizini Canberre u Australiji, gdje ga je 1987. godine snimio sad već umirovljeni ornitolog Peter J. Fullagar.

Vrijedne snimke napravljene su tijekom performansa u kojima mužjaci pokušavaju privući partnerice kombinirajući zvukove i fizičke pokrete, poput prskanja u vodi.

Čini se i kako Ripper na snimkama oponaša zvuk vrata koja su se nalazila nekoliko metara od sudopera u kojem su ga držali prvih nekoliko tjedana njegova života, a govorio je i "You bloody foo", što može biti i "ti prokleta budalo" (fool) ili "ti prokleta hrano" (food).

- Prosudbu prepuštamo osobi koja ga sluša - kaže autor studije Carel ten Cate i objašnjava kako se vjerojatno radi o frazi koju je Ripper više puta čuo od svojega skrbnika.

Mošusne patke inače žive u dva odvojena područja u zapadnoj i jugoistočnoj Australiji. Rijetko se uzgajaju u zatočeništvu jer su zreli mužjaci skloni napadanju drugih ptica močvarica.

- Divlje mošusne patke vjerojatno neće oponašati ljudske zvukove. Kad biste ih snimili na terenu (u divljini), ne biste niti shvatili da su zapravo naučile glasove i da se međusobno oponašaju, to je moguće spoznati samo kad se uzgajaju pod ovako posebnim uvjetima - zaključio je Cate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:12