BRAVO!

Španjolska donijela zakon u kojem su životinje bića s osjećajima. Evo što to točno znači...

Zbog novih pravila ljubimci se više neće smatrati predmetom u slučaju kakve ovrhe, a mogu postati dio nečije oporuke
 David Mcgill/Alamy/Profimedia

Ljubimci u Španjolskoj više se ne smatraju materijalnim dobrima (jednako kao što se, po zakonu, smatraju i u našoj zemlji), nego su sada 'živa bića s osjećajima'. Ta je promjena čak tri tamošnja zakona stupila na snagu prije nekoliko dana. To znači da su sad životinje i službeno postale članovi obitelji, a morat će imati i svoju osobnu iskaznicu.

Cilj ovog zakona je na ovaj način stvoriti nacionalnu bazu podataka koja će služiti kako bi se svim ljubimcima mogla osigurati njihova prava. No, ne odnosi se to samo na ljubimce, nego i na divlje životinje.

Zakonom se regulira i što se događa sa životinjama u slučaju razvoda: u obzir će se uzimati dobrobit ljubimca kada dođe do razvoda te će sud odlučivati kako riješiti 'skrbništvo'. Ako je jedan partner zlostavljao životinju, to može dovesti do odluke sudca da manje viđa djecu, ako ih par ima.

Zbog novih pravila životinje se više neće smatrati predmetom u slučaju kakve ovrhe, a mogu postati dio nečije oporuke. Nasljednici imovine morat će preuzeti i ljubimca, osim ako se drugačije dogovore.Također, napuštanje životinje će biti daleko veći prekršaj nego prije.

Odluka države došla je nakon što je 2015. godine pokrenuta inicijativa koja je skupila više od pola milijuna potpisa. Naravno, nisu se sve političke opcije slagale s izmjenama zakona, odgađali su ga i prijevremeni izbori, no on je ipak izglasan.

S ovom reformom se Španjolska pridružila Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Francuskoj i Portugalu, koji su već promijenili status životinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:37