SVE IH JE MANJE

Seks će ih doći glave: Upoznajte zvjerčice koje doslovno umiru zbog parenja

Studija objavljena u srijedu objasnila je na koje sve načine razmnožavanje loše utječe na mužjake ove vrste

Sjeverni zvjeraš

 -/Ardea/Profimedia

Općepoznata je činjenica da nam je san nužno potreban kako bismo preživjeli, ali neće nam se ništa strašno dogoditi ako tu i tamo ne prespavamo cijelu noć. No, ako noć za noći ne spavamo zbog seksa, to baš i neće biti zdravo. Istina, to je jedan od boljih razloga zbog kojeg čovjek ne bi spavao, ali svejedno ćemo uskoro osjetiti posljedice. Nakon par dana takvog divljeg života, tijelo će nas samo ‘isključiti‘. Htjeli mi to ili ne, jedina akcija koju će naš krevet te večeri vidjeti je okretanje u snu.

No, to smo mi. Da smo kojim slučajem sjeverni zvjeraši (vrsta tobolčara porijeklom iz Australije i Nove Gvineje), previše seksa i premalo sna bi nas moglo ozbiljno gurnuti u propast. Nova istraživanja su, naime, pokazala kako mužjaci ove vrste putuju sve dulje i dulje da bi pronašli partnerice, zbog čega se odriču sna.

- Oni prelaze zaista velike udaljenosti. Njihov nagon je toliko jak da ne spavaju i sve vrijeme koje imaju troše na traženje ženki - kaže Christofer Clemente, profesor sa Sveučilišta Sunshine Coast za BBC.

U sklopu istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u srijedu, prikupljeni su podaci o kretanju 42 zvjeraša na sjeveru Australije. Neki od njih su hodali duže od deset kilometara svake noći, što je, s obzirom na veličinu, kao da mi hodamo 40 kilometara. Osim toga, utvrđeno je kako su imali više parazita, a nagađa se da je to zato što su toliko opsjednuti traženjem partnerice da nisu imali vremena za osobnu higijenu. Osim toga, jer su mislili samo na seks, nisu bili toliko oprezni pri traženju hrane niti su toliko budno osluškivali hoće li ih pojesti predator.

- Nedostatak sna i simptomi koji su s njim vezani tijekom dužeg vremena dovode do toga da se tijelo ne može oporaviti. To bi objasnilo zbog čega mužjaci masovno umiru nakon sezone parenja. Postanu lagan plijen, ne mogu izbjeći automobile na cestama ili jednostavno umru od iscrpljenosti - kaže Joshua Gaschk, voditelj studije.

Pojasnio je kako je ova studija ukazala na to da moraju detaljnije proučiti utjecaj nedostatka sna na zvjeraše, ali i druge sisavce koji žive u tom području.

- Ako se mužjaci ove vrste odriču sna kako bi im vrsta opstala, onda će oni postati izvrstan model na kojem ćemo moći proučavati utjecaj nedostatka sna na tjelesne funkcije - pojasnio je Gaschk.

Podaci Australian Wildlife Conservancy pokazuju kako u divljini živi oko sto tisuća sjevernih zvjeraša, no broj im rapidno opada. Najviše umiru zbog gubitka staništa, napada mačaka, ali su veoma osjetljivi i na otrov žaba divovskih gubavica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:11