ONI TO OZBILJNO?

Puma luta našom zemljom? Policija javila državnom inspektoratu, oni obavijestili institucije

Na snimkama se vidi velika bijela životinja, koja zaista intenzivno podsjeća na - običnog psa!

Snimljena životinja

 Snimka s kamere MUP-a

Hrvatski lovački portal na Facebooku je objavio službeni dopis da je u općini Dvor - identificirana puma! Ne bi bilo prvi put da nekome pobjegne kakva egzotična životinja, no nije to u ovoj priči čudno. Krajnje je neobično što su iz državnog inspektorata, nakon obavijesti policije, pogledali snimke, a onda, unatoč tome, obavijestili općinu Dvor na Uni, lovce i udrugu koja brine o životinjama kako u njihovom području luta puma. To sve premda životinja na snimci zaista ne izgleda kao ta velika mačka.

U dopisu kojeg smo i mi dobili, a koji je poslan od strane zaposlenice Državnog inspektorata (podaci poznati redakciji) stoji kako su obaviješteni od strane zaposlenika policijske postaje Gvozd da su nadzorne kamere MUP -a na lokaciji Donji Žirovac (Dvor) u blizini granice s Bosnom i Hercegovinom snimile divlju životinju - pumu .

- Nastavno na navedenu lokaciju radi se o području na kojem je evidentirano devet posjednika farma/ domaće životinje i nema evidentiranih uzgoja divljih životinja.Također, smatram da na navedenom području nema ni osoba koje bi držale divlje životinje / pume u zatočeništvu. Djelatnici PP Gvozd u kontaktu s graničnom policijom BIH dobili su informaciju da su isti prije nekoliko dana zatekli na drveću raskomadane dijelove ovaca, što se može dovesti u vezu sa snimljenom pumom - stoji u dopisu.

Veterinarska inspekcija, stoji dalje, nije primila nikakve informacije o napadu te divlje životinje na domaće. No, podsjećaju na Zakon o zaštiti životinja, koji je propisao postupanje s divljom životinjom pronađenom izvan prirodnog staništa tako da se osigura njezino vraćanje u prirodno stanište, ako je moguće, zatim da se nudi najbližem lovoovlašteniku ili zoološkom vrtu koji je opremljen za njezino primanje.

- Dobio sam fotografiju životinje. Premda je pomalo mutna, čini mi se da je to pas u tipu srednjoazijskog ovčara. Postoji mogućnost da netko ima pumu koja je pobjegla, naravno, ali u prirodi ne postoje pume bijele boje - rekao nam je Damir Skok, ravnatelj ZOO Zagreb, kojeg smo pitali hoće li ovu pumu, ako je ulove, primiti u ZOO vrt. Kaže kako mu se čini da za tim neće biti nikakve potrebe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 13:56