DUGOTRAJAN PROCES

Povijesna presuda: Sud odlučio kako će mliječna farma odgovarati za zlostavljanje životinja

Prikupljeni su dokazi za čak 327 slučajeva teške okrutnosti, no najprije na njih nitko nije reagirao

Ilustracija

 Martin Lelievre/Afp/Profimedia

Mliječna farma Martin Farms u Pennsylvaniji – bivši dobavljač mliječnih proizvoda za kompaniju Nestlé – bit će procesuirana zbog optužbi za okrutnost prema životinjama, uključujući praksu spaljivanja rogova teladi vrućim željezom bez ublažavanja bolova, piše Soeurs Magazine.

Državna policija Pennsylvanije i ured okružnog tužitelja (DA) kaznit će farmu mlijeka Martin Farms po više optužbi za okrutnost prema životinjama nakon presude koju je ovog mjeseca izdao Vrhovni sud Pennsylvanije. Ovo dolazi nakon što je skupina za prava životinja Animal Outlook (AO) objavila rezultate tajne istrage koju je provela na ovoj farmi 2018. – koja je tada bila dobavljač mliječnih proizvoda za Nestlé. AO je dokumentirao strahovito zlostavljanje krava na ovoj farmi, uključujući snimke radnika koji vuku krave za bokove dok ih dižu traktorom, prskanje krava po licu vrelom vodom i gaženje bolesnih krava kako bi ih natjerali da se brže kreću. AO je također dokumentirao okrutne prakse koje su standardne u industriji, kao što je uklanjanje rogova teladi vrućim željezom bez lijekova protiv bolova.

Ova organizacija je poslala tužiteljstvu popis od 327 slučajeva za koje je utvrdila da predstavljaju okrutnost prema životinjama, tešku okrutnost i zanemarivanje prema zakonu o zaštiti životinja. Međutim, usprkos dokumentiranom zlostavljanju, tužiteljstvo je odbilo procesuirati Martin Farms po ovim optužbama. Nakon ozbiljne pravne bitke, presudom Vrhovnog suda preinačena je prethodna odluka i naloženo je prvostupanjskom sudu da uputi tužitelja da pokrene proces protiv Martin Farmsa po ovim optužbama.

- Nikad nismo sumnjali da su okrutnost i zanemarivanje koje su otkrivene našom istragom u potpunosti ponašanje zabranjeno zakonom Pennsylvanije, a to uključuje i takozvanu standardnu ​​praksu. Dugo smo vjerovali da bi ova okrutnost bila prepoznata ako bismo dobili pristup poštenom i temeljitom postupku prema zakonu. Zahvalni smo što je Vrhovni sud učinio upravo to, promišljeno uzimajući u obzir težinu dokaza iz naše istrage koji su potvrdili da ponašanje Martin Farms krši zakone. Sudska presuda šalje jasnu poruku da su životinje koje se koriste u poljoprivredi vrijedne zaštite - rekao je pravni savjetnik AO Will Lowrey.

U presudi Vrhovnog suda zaključeno je da je prvostupanjski sud “počinio višestruke pogreške u primjeni prava”, a svoju odluku temelji na “nekoliko navodnih slučajeva zlostavljanja”. Žalbeni sud je u svojoj reviziji utvrdio da je AO pokazao dovoljno dokaza o zanemarivanju i okrutnosti u pogledu postupanja Martin Farms s oborenim kravama, prekomjernom šokiranju i čupanju repa te uklanjanju rogova, te da farma mlijeka nije izuzeta od kaznenog progona prema Pennsylvanijskom izuzeću koje se primjenjuje za „normalne poljoprivredne operacije”.

Presuda žalbenog suda posebno je zanimljiva jer se neka od zlostavljanja koje će Martin Farms biti procesuiran smatraju standardnom praksom na mliječnim farmama kao što je prethodno spomenuto uklanjanje rogova vrućim željezom – praksa kojom se otprilike 94 posto mliječne industrije rutinski bavi prema navodima AO. Nestlé se 2014. obavezao izbjeći ovu praksu uklanjanja rogova u svom opskrbnom lancu i, nakon što je saznao za AO-ovu istragu iz 2018., kompanija je prekinula veze s Martin Farmsom.

- Najočitiji dokaz koji je prvostupanjski sud previdio bio je onaj koji se odnosi na odstranjivanje rogova teladi. S obzirom na ekstremno mučnu reakciju mladih životinja na stavljanje vrućeg željeza na glavu prekomjerno dugo, bez anestezije ili ublažavanja boli nakon toga, istraživač bi mogao zaključiti da su počinitelji odstranjivanja rogova uvelike odstupili od razumnog postupanja, zanemarujući znatan i neopravdan rizik da će životinjama prouzrokovati jaku i dugotrajnu bol - naveo je žalbeni sud u svojoj presudi.

Erin Wing, zamjenica direktora istrage AO, bila je ta koja je dokumentirala ove zloupotrebe dok je radila na tajnom zadatku u Martin Farms.

- Od završetka moje istrage na ovoj farmi 2018. godine, slike rutinske okrutnosti i nasilja kojima sam tamo svjedočila urezane su u moje pamćenje. Takvo postupanje me natjeralo da se zapitam gdje je ta granica do koje farma može mučiti životinje prije nego što se prepozna takvo očito zlostavljanje. Budući da je ta odgovornost konačno ispunjena ovom presudom, nadam se da će ovo postaviti novi standard za budućnost - rekla je Wing, piše Soeurs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:43