OPREZ!

Počela je oralna vakcinacija, jesu li mamci opasni za pse? Evo što kaže veterinarka

S ovom se akcijom počelo 2011. godine i ne provodi se samo na području otoka

Ilustracija

 Philipp Stevens/Panthermedia/Profimedia/Philipp Stevens/Panthermedia/Profimedia

Diljem zemlje u utorak su s neba počeli padati keksići namijenjeni lisicama, u kojima se nalazi cjepivo protiv bjesnoće. Nije namijenjeno psima, no, iz Ministarstva poljoprivrede su vlasnike upozorili da idućih mjesec dana s posebnim oprezom vode računa o tome što im psi jedu, kako ne bi pojeli nešto što im nije namijenjeno. No, što ako se to ipak dogodi?

- Mamci nisu opasni za kućne ljubimce, no nisu namijenjeni cijepljenju pasa i mačaka protiv bjesnoće. Ako pas ili mačka pojedu mamac, može eventualno doći do problema sa želucem i crijevima, pas ili mačka mogu povraćati ili eventualno dobiti proljev. Ako potraje duže vrijeme, vlasnici se mogu javiti svom veterinaru - kaže nam veterinarka Silva Rakočević.

image

Silva Rakočević

Privatni album

Pojašnjava kako mamac u sebi sadrži potrebnu dozu cjepiva, koja je potpuno neškodljiva za zdravlje drugih divljih i domaćih životinja. Cjepivo je u obliku otopine upakirano u plastično-aluminijsku kapsulu, koja se nalazi u sredini hranjivog mamca.

On je od smjese ribljeg brašna, te ima specifičan, intenzivan miris i okus koji je privlačan za divlje životinje. Tamno smeđe je boje i izgleda kao kolačić. Kada lisica to zagrize, probije kapsulu i cjepivo dolazi u dodir sa sluznicom usne šupljine. Na koncu ona u roku od 21 dana postane imuna na bjesnoću.

- Mamac sadrži i antibiotik tetraciklin, koji se odlaže u zubima lisice i predstavlja marker da je lisica imunizirana. Ako mamac završi u nekom dvorištu, potrebno ga je rukavicom maknuti na rub šume, a one u prirodi ne smije se micati i dirati. Ako se nađe oštećeni mamac iz koje event. curi cjepivo, bilo bi potrebno da se rukavicom stavi u neku zaštitnu vrećicu i odnese u najbližu veterinarsku ustanovu - dodaje Rakočević.

Od 2014 g u Hrvatskoj nema slučajeva bjesnoće, ali i se i dalje provodi oralna vakcinaciju lisica. S tom se akcijom počelo 2011 godine, i od tada se svake godine u jesen i proljeće bacaju mamci.

- Jesen je važna jer je to vrijeme prije sezone parenja, a u proljeć zbog osiguravanja cijepljenja podmlatka. Oralna vakcinacija lisica ne provodi se samo na području jadranskih otoka - zaključuje Rakočević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:03