KOJI KOMPLIMENT!

Novootkriveni crv nazvan po slavnom holivudskom glumcu i to zbog njegove uloge u jednom filmu

U Hollywoodu definitivno niste uspjeli sve dok vas ne prepoznaju oni iz područja parazitologije, izjavio je Jeff u šali

Tarantobelus jeffdanielsi 
 

 Courtesy Of Ucr/mega/The Mega Agency/Profimedia

Ako mislite da znate tko je Jeff Daniels, razmislite ponovno. Sigurno ste prvo pomislili na poznatoga holivudskog glumca, no odnedavno pod vrlo sličnim, latinskim nazivom postoji crv koji ubija tarantule - 'tarantobelus jeffdanielsi'.


Ovu su vrstu crva otkrili znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta Riverside (UCR). Jedna je od više od 25.000 vrsta oblića, ali tek druga za koju je utvrđeno da može zaraziti tarantule i tako ih uništiti.


Sa sveučilišta su potvrdili da je 'taranarantobelus jeffdanielsi' novootkriveni parazit koji inficira ovu vrstu pauka.


Odlučili su ga nazvati po Danielsu u znak priznanja za njegovu ulogu dr. Rossa Jenningsa u filmu "Arahnofobija" iz 1990. godine, u kojemu upravo njegov lik spašava kalifornijski grad od najezde pauka, pojasnio je parazitolog sa sveučilišta UC Riverside, Adler Dillman i glavni istraživač.


"Kada sam prvi put čuo da je nova vrsta oblića nazvana po meni, pomislio sam: 'Zašto? Postoji li sličnost?", rekao je Daniels.

"Iskreno, isprva sam bio pomalo zabrinut, no onda sam shvatio da sam zahvalan na iskazanoj mi časti. Izmamila mi je osmijeh na lice. I naravno, u Hollywoodu definitivno niste uspjeli sve dok vas ne prepoznaju oni iz područja parazitologije", kazao je u šali glumac za USA Today.


Dillman je rekao da je "još davno prije znao kako novootkrivenog oblića želi nazvati po Jeffu ​​Danielsu, zbog očigledne povezanosti."


"Ja sam dijete 80-ih, odrastao sam gledajući Arahnofobiju i jako cijenim Jeffa Danielsa i njegov rad", kazao je Dillman.


A potom je stručno pojasnio da, jednom kada tarantulu zarazi 'jeffdanielsi', prestaju funkcionirati ticala koja kontroliraju paukove očnjake, zbog čega ne može jesti i na kraju umire od gladi. Istraživanje o parazitu objavljeno je u ponedjeljak u časopisu Journal of Parasitology.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:26