JOŠ JEDNA

Nevjerojatno uporni krivolovci: Uklonjena ilegalna čeka kod Metkovića, to je 19. u zadnjih šest godina

Iako su posebni rezervati na području Neretve ustanovljeni još prije 59 godina, ilegalno ubijanje ptica u njima i dalje traje

Uklanjanje čeke
 

 BIOM

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, uz pomoć Udruge Biom, uklonila je 19. siječnja ilegalni objekt u posebnom ornitološkom rezervatu Pod Gredom u delti Neretve.

- Radilo se o ilegalno postavljenom drvenom objektu za krivolov. Podsjetimo, u rezervatima su zabranjeni lov (kako vabljenje tako i odstrel), te izgradnja objekata za lov - poručuju iz udruge.

Prema podacima kojima oni raspolažu, ovo je čak 19. ilegalni objekt namijenjen krivolovu koji je od rujna 2017. godine uklonjen s područja ornitoloških rezervata kod Metkovića.

Delta Neretve je značajno zimovalište i odmorište brojnih vrsta ptica u seobi. Liska, mlakuša, kokošica, više vrsta pataka, gnjuraca i čaplji te razne pjevice, kao npr. crnoprugasti trstenjak, zimuju na vlažnim staništima delte. Pri tome im je izuzetno bitno da postoje i područja u kojima ih se ne uznemirava i upravo zato su, uz velike površine delte u kojima se normalno obavljaju ljudske aktivnosti kao što su lov, ribolov i poljoprivreda, potrebni i rezervati u kojima će biti mir.

Iako su posebni ornitološki rezervati na području Neretve ustanovljeni još prije 59 godina, ilegalno ubijanje ptica u njima je nažalost još uvijek prisutno.

- Krivolovu u neretvanskim rezervatima treba stati na kraj. Rezervati su nelovna područja i kako bi služili svojoj svrsi iz njihovih granica treba iskorijeniti ilegalne aktivnosti - kaže Boleslaw Slocinski, voditelj programa Safe Flyways u Udruzi Biom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:06