PANIKA

Nepoznata bolest ubija pse: Simptomi su slični parvu, ali radi se o nečem nepoznatom

Vlasnici su u strahu počeli izbjegavati parkove i mjesta na kojima se inače okupljaju i druže sa svojim ljubimcima

Ilustracija

 Amelia Martin/Panthermedia/Profimedia

Virus koji je još uvijek nepoznat, a simptomi kod oboljelih pasa sliče onima od parvovirusa, počeo se širiti u američkoj saveznoj državi Michigan. Do sada je zabilježeno preko 30 slučajeva.

- Zaista se čini da je riječ o parvu, no, testovi koje smo proveli su negativni. Svi su psi umrli - bilo da su cijepljeni protiv parva ili ne - kaže Rudi Hicks, voditeljica lokalnog udruženja za zaštitu životinja u Otsego County first, gdje se razboljelo osam pasa. Ona je medijima rekla i kako je jedan uzgajivač u južnom dijelu okruga ostao bez 21 psa.

Smatra se da je virus ‘došao‘ iz Louisiane, a poznato je samo to da psa ubije u roku od tri dana od prvih simptoma: povraćanja, i proljeva, koji može biti krvav. Zbog toga su vlasnici počeli izbjegavati pseće parkove, jer su u strahu od zaraze. Ne zna se o čemu se radi, nema cjepiva, pa zbog toga mnogi izbjegavaju mjesta na kojima se okuplja mnogo ljubimaca, piše Carecountycleaver.

- Nitko ništa ne zna i svi mi paničarimo - dodala je.

S obzirom na to da su testovi na parvo negativni, dvije su mogućnosti: li se radi o posve novoj vrsti parva ili je pak riječ o nekom novom virusu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:51