APEL

Ne procjenjujte seksualni život svojih ljubimaca prema svome - kastrirajte mačke!

Društvenim mrežama širi se tekst pun korisnih činjenica, koje ne znaju baš svi
 Ilustracija, foto: Ronald Gorsic/Cropix

Brojne udruge na društvenim s mrežama podijelile poručan tekst namijenjen vlasnicima mačaka, kao i onima koji hrane ulične mace. Vrlo je poučan i jasno objašnjava zbog čega je ona potrebna. Prenosimo ga u cijelosti.

Uživaju li mačke u spolnom odnosu i zašto ne?

Vrlo često čujemo kako je ljudima „žao" kastrirati svog kućnog ljubimca – mačku ili mačka. Pa da pojasnimo na malo drugačiji način zašto kastrirati.

Mace se u našim klimatskim uvjetima tjeraju tijekom cijele godine i dok u sebi nose mlade neće izgubiti potrebu za parenjem. Zdrava mačka omaci se do 3 puta na godinu, od 4 do 6 mačića. Znači, nakon što othrani prvi okot (dva mjeseca), možete očekivati da na svijet već donese drugi.

Proces reprodukcije u mačjem svijetu toliko je bolan da je njihova vrsta – da bi natjerala jedinke da se pare – razvila izuzetno jak nagon za parenjem, po mnogima najjači u životinjskom svijetu. Mačori grizu ženku za vrat da bi je spriječili da pobjegne. Sigurno ne znate da penis mačora ima bodlje.

Uloga bodlji je da sastruže spermu konkurenta mačka, zaostalu od prethodnog parenja i da uz ugriz dodatno zadrže ženku da ne pobjegne prije završenog parenja. Sad vam je valjda jasnije da ženke bježe zato što je parenje bolno.

Mužjaci se ne rađaju s bodljama na penisu. Razvijaju ih oko šestog mjeseca života, kad postaju reproduktivno zreli. Ako se kastriraju kao mladi, nikada ih ne razviju. Primarna uloga bodlji je da stimulira ovulaciju ženke. Naime, ženka mačke ne ovulira prije samog čina parenja, već tijekom njega.

Bol izazvana bodljama natjera mozak da oslobodi hormon koji stimulira sazrijevanje jajne stanice u jajnicima i potrebno je barem četiri parenja da bi se u organizmu stvorila dovoljna koncentracija hormona da jajne stanice potpuno sazriju.

E sada kada smo vam to objasnili, valjda vam je jasnije i zašto ženke u kućnim uvjetima mjauču danima kada započne tjeranje i poslije jednog tjeranja vrlo brzo ulaze u drugo, jer bez parenja ne dolazi do ovulacije i proces se ne može završiti.

Ne samo da je to mučenje za mačku, već može dovesti do piometre (gnojne upale materice) a ona do smrtnog ishoda. Zato zaboravite „odvajanje" i „čuvanje" mačke tijekom tjeranja i kastrirajte ju. Jedino ćete je na taj način poštedjeti muka i sačuvati joj život.

Dakle, u svemu tome nema ničega seksi ni ugodnog za mačku. Prestanite gledati na svoje kućne ljubimce kroz prizmu osobnih potreba. Ne procenjujte seksualni život svojih ljubimaca prema svom.

Budite odgovorni i kastrirajte svoje mačke ili mačke o kojima brinete na ulici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 20:21