UDRUGA BIOM

Nakon četiri godine pauze ponovno počinje popularni trening prepoznavanja ptica

Najvažniji dio edukacije odvijat će se na terenskim izletima vikendima, od kojih će se većina odvijati od ožujka do početka lipnja
 Damir Krajac/Cropix

Trening prepoznavanja ptica, popularno znan kao BirdID, se vraća. Nakon četiri godine stanke, udruga BIOM ponovno organizira edukativni program za sve koje žele naučiti tko to tamo pjeva ili leti.

BirdID je zapravo terenski program koji uključuje i predavanja na kojima se može naučiti prepoznavati hrvatske vrste ptica vizualno i auditivno te steći osnovna znanja o ornitološkim metodama istraživanja. Po završetku treninga predviđeno je polaganje online ispita identifikacije hrvatskih vrsta ptica prema izgledu i glasanju. Mogu se prijaviti sve punoljetne osobe bez obzira na prethodno iskustvo i predznanje o pticama.

Najvažniji dio edukacije odvijat će se na terenskim izletima vikendima, od kojih će se većina odvijati od sredine ožujka do početka lipnja. Dodatno će biti organizirana dva terenska dana u rujnu te jedan u siječnju 2024. godine. Sudionici će na terenu provesti 11 dana, na lokacijama s različitim tipovima staništa. Polaznici su dužni sudjelovati na minimalno šest terenskih dana.

- Tereni su uglavnom cjelodnevni i podrazumijevaju određen fizički napor, prije svega jer uključuju dosta hodanja i neprestanu koncentraciju. Također, odvijaju se gotovo svaki drugi vikend kroz sljedećih nekoliko mjeseci. Prije prijave razmislite odgovara li vam takav oblik učestalog i cjelodnevnog boravka u prirodi - poručuju iz udruge.

Održat će najmanje osam predavanja radnim danima u večernjim satima, tijekom kojih će govoriti o identifikaciji i ekologiji zahtjevnijih vrsta te vježbati za službeni ispit. Predavanja će se održavati hibridno, online i u uredu Udruge Biom u Zagrebu, a dolazak na predavanja nije obavezan.

- Svi zainteresirani za sudjelovanje u treningu mogu se prijaviti zaključno s nedjeljom 5. ožujka ispunjavanjem prijavnice na našoj web stranici. Na trening upisujemo samo 20 ljudi, pa preporučamo zainteresiranima da ne odgađaju prijavu te ne zaborave opisati svoju motivaciju za sudjelovanje - poručuju iz udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 10:23