FASCINANTAN STVOR

Najmanja žaba sa zubima otkrivena na lišću u šumama Indonezije: ‘Pogledajte tko čuva jaja, to je neobično‘

Ova nova vrsta je sićušna u usporedbi s drugima koje žive na otoku gdje je pronađena

Limnonectes larvaepartus

 Jim Mcguire/Afp/Profimedia

Bujna, vulkanska brda Sulawesija u Indoneziji dom su nekoliko vrsta žaba s neobičnim reproduktivnim navikama, uključujući Limnonectes larvaepartus – jedinu vrstu žabe na svijetu za koju se zna da rađa žive punoglavce. Sada je ovaj tropski otok otkrio još jednu od svojih tajni: najmanju žabu na svijetu s očnjacima.

Tim herpetologa iz Sjedinjenih Država i Indonezije pješačio je kroz prašumu kada je naišao na lišće i gromade obrasle mahovinom nekoliko metara od tla u kojima su se nalazila jaja crne žabe. Ovo je odmah privuklo njihovu pozornost jer se žablja jaja gotovo uvijek nalaze u vodi kako bi se spriječilo isušivanje njihove želatinaste ovojnice.

Ubrzo nakon toga, istraživači su ugledali šarene smeđe žabe veličine novčića koje su štitile svoja gnijezda.

- Obično kada tražimo žabe, pretražimo rubove obala potoka ili gazimo kroz potoke kako bismo ih uočili u vodi. Ovdje je situacija bila drugačija - žabe su sjedile na lišću i tijelima štitile svoja mala gnijezda - rekao je glavni autor Jeff Frederick, ekolog za divlje životinje u Field muzeju u Chicagu, za Science Alert.

Zanimljivo, ali sve žabe koje su štitile jaja bile su - mužjaci.

- Nije to nepoznato ponašanje među žabama, ali nije često - pojasnio je Frederick.

Ova nikad viđena vrsta žabe imala je niz sitnih zuba na gornjoj čeljusti i dva mala očnjaka koja su virila iz donje čeljusti. Žabe, inače, obično imaju zube samo na gornjoj čeljusti.

- Ova nova vrsta je sićušna u usporedbi s drugima koje žive na otoku gdje je pronađena - kaže Frederick i dodaje kako su druge na tom otoku teške oko dva kilograma, dok nova vrsta teži samo dva grama.

Kako žabe koje se gnijezde na lišću ne koriste vodene putove za razmnožavanje, nisu im potrebni tako veliki očnjaci da bi se natjecale za najbolja mjesta za polaganje jaja u prenapučenom potoku. To bi moglo objasniti njihovu relativno veličinu očnjaka u usporedbi s drugim žabama na otoku.

Žabe s očnjacima pronađene su u Kambodži, Vijetnamu, zapadnoj Africi i Južnoj Americi. Znanstvenici su također otkrili očnjake punoglavce vampirske leteće žabe (Rhacophorus vampyrus) u zimzelenim šumama južnog Vijetnama.

Ovaj je rad objavljen u časopisu Plos one.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 01:17