GROZNO

Muškarac iz Umaga zlostavlja krave? ‘U izmetu su do koljena, vezane lancem, ne mogu se maknuti‘

Nitko Veterinarskoj inspekciji nije prijavio uvjete u kojima životinje žive, pa smo im mi proslijedili sve podatke
 Privatni album

Nije zabranjeno vezati krave i držati ih u malom prostoru. No, je li moralo ispravno ijednu životinju na ovome svijetu držati u skučenom prostoru, stalno u polumraku, s jednim malenim otvorenim prozorom, a izmeta do koljena?

To je svakodnevica sedam krava koje žive u jednoj kućici u Umagu. Javila nam je za njih prolaznica, šokirana stanjem u kojem životinje žive. Kad je ljetos prolazila, kaže, uznemirio ju je taj mali prozor. Unutra je nesretnim životinjama sigurno bilo neopisivo vruće. Ogromne muhe plazile su po njima, a nesretne životinje se zbog kratkih lanaca nisu mogle ni pomaknuti. Samo su očajno stajale i buljile u tlo.

image
Privatni album

Kad je nedavno prošla, nije bilo muha, ali se u uvjetima držanja ništa nije promijenilo.

- Odnosno, promijenilo se na gore. Vlasnik im na gnoj baca slamu, pa opet na drugi sloj gnoja opet slama...Krave su vezane na kratkom lancu i jako su debele. Da su vezane nije protuzakonito, ali sve ostalo da ti mozak stane - ispričala sam je gospođa (podaci poznati redakciji), koja kaže kako ju je prizor kojeg je zatekla jako pogodio. Nije humano, kaže, životinje držati u takvim uvjetima.

Jasno je kako one služe samo za mlijeko, no svejedno im treba osigurati kakve-takve uvjete života.

- One nisu predmeti, nego živa bića. Ne žele stajati u svojem izmetu. Žele se pomaknuti, izaći na sunce. Iako ih on drži zbog mlijeka, barem im to može učiniti. Postoje stvari koje se ipak mogu napraviti, pa mi je šokantno da u 21. stoljeću netko tako primitivno postupa prema životinjama koje nisu ni za što krive. One mu daju mlijeko, a on ih zlostavlja držeći ih u takvim uvjetima - ističe gospođa.

Do vlasnika objekta nismo mogli doći. Na kućni telefon se ne javlja, a mobitel mu je danima isključen. Prema dostupnim informacijama, on je bio vlasnik poljoprivrednog obrta Edi, koji je 2000. godine brisan iz registra i od tada ne postoji. Zapravo, obrt je bio aktivan svega godinu dana.

Veterinarskoj inspekciji nitko nije prijavio slučaj. Mi smo im proslijedili sve podatke koje smo dobili, tako da se može očekivati kako će netko uskoro zaviriti u tu staju i vidjeti kako krave žive.

image
Privatni album
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:21