ODLIČNO!

Ministarstvo se predomišlja vezano za ubijanje podivljalih domaćih životinja u dolini Neretve?

Pojasnili su na temelju kojih zakona je donesena odluka, a poručili su i da ‘razumiju apele zainteresirane javnosti‘

Ilustracija

 Martin Hibberd/Alamy/Alamy/Profimedia

Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je objavilo pojašnjenje svoje, po mnogima etično upitne, odluke da se podivljale domaće životinje u dolini Neretve - ubiju. Taj bi posao trebalo obaviti lokalno lovačko društvo. No, s obzirom na veliku buru koja se u javnosti podigla oko te odluke, osjetili su potrebu da objasne na temelju čega je ona donesena.

- Ministarstvo je donijelo dva rješenja o dopuštenju trajnog uklanjanja podivljalih životinja domaćih vrsta goveda, ovaca, magaraca i konja u državnom otvorenom lovištu Rujnica i Opuzen radi zaštite i očuvanja biološke i ekološke ravnoteže staništa, divljači i divlje faune i flore. Prema zapisniku, radi se o podivljalim životinjama i životinjama bez nadzora i kontrole čovjeka, a koje se, osim što u lovištima ugrožavaju biološku i ekološku ravnotežu staništa, divljači i divlje faune i flore, spuštaju iz lovišta u naselja te predstavljaju veliku ugrozu sigurnosti stanovništva - stoji u njihovom priopćenju, objavljenom na službenim stranicama Ministarstva.

Dalje navode kako su rješenja donesena u skladu sa zakonima: onome o lovstvu, kao i onome o zaštiti životinja. U svojem su priopćenju naveli i cijeli dio tog zakona vezano za napuštanje životinja, premda je jasno kako se dio odredbi vezan za kažnjavanje napuštanja ne može retroaktivno primijeniti. Podivljale životinje već godinama jesu stvarnost u dolini Neretve, no jasno je kako za njihovo ostavljanje nitko neće odgovarati.

- Ministarstvo poljoprivrede razumije apele zainteresirane javnosti za pronalaženje drugih mogućnosti koje ne uključuju trajno uklanjanje podivljalih životinja te razmatra i prijedloge koji su pristigli u posljednja dva dana - stoji na kraju njihova priopćenja.

Podsjetimo, Prijatelji životinja su odmah zatražili da se odustane od smaknuća životinja koje nisu krive što su ostavljene, dok su brojni stanovnici doline Neretve predlagali da se životinje postupno presele na dio zemljišta koji katastarski spada pod općinu Ploče i gdje mogu mirno živjeti, bez da ikome smetaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:05