U AKCIJI

Institut objavio molbu građanima: ‘Pomozite nam, radi se o morskim pastrvama...‘

Za razliku od potočne, koja cijeli život provede u slatkoj vodi, morska dio života provede u morskoj vodi

Potočna pastrva

 Blickwinkel/Alamy/Alamy/Profimedia

Institut za oceanografiju i ribarstvo objavio je molbu za pomoć građana vezanu za - pastrve. Naime, zanima ih porijeklo morskih pastrva i zato mole sve one koji su ih ulovili ili vidjeli da im jave točnu lokaciju. Javiti im se može na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili preko Facebook ili Instagram profila.

Osim fotografije treba im i komadić peraje za molekularnu analizu. Taj komadić moguće je držati u zamrzivaču nekoliko tjedana prije nego ga uzmu za obradu. Naravno, ako ste životinju samo vidjeli, što je za nju svakako bolje nego da ste je ulovili, treba im javiti točnu lokaciju.

- Za razliku od potočne pastrve koja cijeli život provede u slatkoj vodi, forma koju zovemo „morska pastrva“ dio života provede u morskoj vodi. Takva forma poznata je na Atlantiku dok u Mediteranu nikada nije službeno potvrđena.

Još 1885. godine naš slavni ihtiolog Juraj Kolombatović nazvao je ovu vrstu jadranska pastrva (Trutta adriatica). Od tada znamo da se pastrva zna pojaviti na cijeloj našoj obali, ali vrlo rijetko, naime nemoguće je ciljano otići na neku lokaciju za pronaći pastrvu u moru - pojasnili su u objavi na Facebooku i dodali:

- U rijekama jadranskog sliva postoje autohtone jedinke, ali i pastrve uvezene iz rijeka atlantskog sliva i dunavskih pritoka. Neke od pastrva koje su se ulovile s talijanske strane molekularno su se već obradile i pokazalo se da im je porijeklo atlantsko, odnosno poznate su rijeke gdje su se uvezle radi uzgoja. Da bi došli do informacija molimo vas da pokušate zapamtiti da tražimo morske pastrve i kada je ulovite u budućnosti u moru ili negdje ugledate - zaključili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 13:38