ZAKON

Držanje divljih životinja nije uopće regulirano. Svatko može doma imati slona ili tigra!

Zakon o zaštiti životinja zabranjuje samo njihovo držanje i korištenje u svrhu prikazivanja javnosti, osim u zoološkim vrtovima
 Privatni Album

Držanje divljih životinja kao ljubimaca u našoj zemlji je - siva zona. Jedina životinja koju je izrijekom zabranjeno držati doma je medvjed, no zapravo se i tome može doskočiti - tako da, kao poznati ugostitelj Željko Orešković Macola, registrirate doma Zoološki vrt.


No, ZOO nije jedino mjesto gdje u našoj zemlji ima raznih divljih životinja: ima ih po OPG-ima i u privatnim kolekcijama. Te potonje znače da vlasnik nema namjeru izlagati te životinje, odnosno zarađivati na njima.


Poznavatelji situacije kažu nam da je to posebno problematično jer ako je riječ o privatnoj kolekciji (a u našoj zemlji životinje su službeno stvari, a ne bića), onda nema ni kontrole. Ako, pak, netko prijavi da je životinja u lošim uvjetima, praksa pokazuje kako veterinarska inspekcija obično na terenu zatekne sve u najboljem stanju. Već su neslavno poznati po svojoj formulaciji da su životinje "u dobrom gojnom stanju", odnosno u mnogim slučajevima veterinarski inspektori probleme ne vide čak ni u situacijama kad ih problem lupi u nos čim se približe životinji.


Službeno, ako se nađe mladunče kakve divlje životinje u šumi pa ga se othrani, moguće ga je zadržati. Naravno, nakon što se dobiju dozvole institucija. Tu su opet iznimka medvjedi jer se njih ne smije zadržavati - imamo sjajno utočište za medvjede u Kuterevu tako da oni odlaze tamo. Ipak, kada se radi o tigru, jasno je da ta životinja nije pronađena u nekoj šumi oko Križevaca pa ju je zatim neki dobri čovjek othranio na dudicu i, jer su se vezali, odlučio zadržati doma. Riječ je o životinji koja je uvezena u našu zemlju, očito s određenim ciljem.


Budući da naša zemlja nema takozvanu negativnu listu, odnosno popis životinja koje je zabranjeno držati, a ni pozitivnu, na kojoj su one koje se smiju imati doma, držanje divljih životinja nije regulirano baš nikakvim zakonom. Prema tome, u našoj zemlji možete slobodno imati tigra, slona ili bilo koju drugu divlju ili egzotičnu životinju. Vlasnik tigra koji je trajektom putovao na Hvar nije ni u kakvom prekršaju. Zato ne čudi činjenica da je veterinarska inspekcija, kako neslužbeno doznajemo, utvrdila da je u ovom slučaju sve u redu: prijevoz je bio primjeren, a životinja se neće koristiti u komercijalne svrhe.


- Prije tri godine prijavili smo veterinarskoj inspekciji gospodarstvo na Hvaru u vlasništvu ugostitelja Ivana Gospodnetića na kojem je smješten velik broj domaćih i divljih životinja, od kojih su neke i egzotične. Javili smo im da se životinje drže u malim i neadekvatnim nastambama, da su uplašene, apatične i pokazuju znakove abnormalnog ponašanja zbog ograničene mogućnosti kretanja u premalom životnom prostoru, u potpuno neprirodnim uvjetima, a upitna je i primjerena zdravstvena skrb. Rekli su nam da su provjerili situaciju i da je sve u redu - izjavio je Luka Oman iz Prijatelja životinja.


Dodao je kako ima informacije da se sada na tom imanju nalaze, među ostalima, i majmun tamarin, snježne sove, nojevi, lisica, rakuni, ljama, patuljasta vijetnamska svinja, papagaj žako, krokodili, kraljevski piton...


Zakon o zaštiti životinja spominje divlje životinje, no njime je jedino zabranjeno njihovo držanje i korištenje u svrhu prikazivanja javnosti, osim u zoološkim vrtovima. Unatoč tome, veterinarska inspekcija dopustila je 2006. i 2008. godine izlaganje tigrova u noćnim klubovima.


- Prilikom donošenja Zakona o zaštiti životinja 2017. godine, pozitivna lista čak je uvrštena u prijedlog zakona, no na kraju je odbačena, iako je Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane već prije počela pripreme za njezino uvođenje. Prošli tjedan ponovno smo pisali ministrici poljoprivrede i zatražili izmjene Zakona o zaštiti životinja kako bi se omogućilo uvođenje pozitivne liste i donijele konkretne zabrane - istaknuo je Oman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 18:32