AKCIJA SPAŠAVANJA

Do kraja jučerašnjeg dana u ZOO vrt je stiglo 67 ptica iz Požege. Većina ima teške ozljede...

Samo 11 njih je dobro, a sve ostale idu na operacije zbog lakših i težih lomova
Gačci u ZOO vrtu
 ZOO

Nakon što je jučer prvih 16 ozlijeđenih gačaca stiglo iz Požege u zagrebački ZOO, tijekom dana dolazili su i ostali. Na kraju dana bilo ih je 67, objavila je Ingeborg Bata, voditeljica udruge AWAP i zaposlenica ZOO. Od tog broja, samo 11 ptica nema vidljive ozljede, a sve ostale treba operirati zbog lakših ili težih lomova.

- Tko osim ZOO vrta Zagreb ima kapacitet za prihvat i obradu ovakvih povreda? Da li ste svjesni da sam pregledala 67 ptica, trijažirala, dala antibiotike i protiv bolova? Tko još ima organizirano dežurstvo veterinara, koji ovo mogu odraditi ? Ptice je trebalo napojiti i nahraniti - pojasnila je na Facebooku, uzrujana brojnim komentarima koji su dolazili sa svih strana, u kojima su mnogi imali odlične ideje kako pticama pomoći, ali nisu napravili baš ništa da pomognu.

Dodala je kako joj je drago da smo postali civilizirano društvo koje želi i može si priuštiti zbrinjavanje bilo koje životinje u potrebi. Time je odgovorila onima koji su smatrali kako ozlijeđenim pticama ne treba pomoći, nego ih valja pustiti da umru, jer je to "prirodna selekcija".

- Ovih 11 neozlijeđenih idu u AWAP. Ostala ekipa mora biti operirana i još svašta. Većina ih više neće letjeti, rane su inficirane. To znači da će biti invalidi i opet ići u AWAP. Što znači da će AWAP zbrinuti najmanje 60 posto ovih ptičica. To nas opet dovodi do pitanja koja si to mala udruga bez ikakvih prihvatnih kapaciteta može priuštiti - pita se Bata, koja je zahvalila svima koji su sudjelovali u zbrinjavanju.

Iz udruge su objavili i kako su dobili informacije da je još nekoliko ozlijeđenih ptica ostalo u parku u Požegi. O tome su obaviješteni komunalni redari i gradonačelnica da, ako nađu ozlijeđene ptice, to jave u ZOO kako bi oni poslali nekoga po ptice.

- No, ako netko ima vremena, molim vas da i sami odete i pokušate ih poloviti - zamolili su u objavi na društvenim mrežama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:59