APEL UDRUGE FAUN

‘Cirkus je došao u grad, molimo vas, nemojte podržati zlostavljanje životinja!‘

Zakon o zaštiti životinja zabranjuje korištenje u predstavama ove vrste

Ilustracija

 Blue Tulip/Alamy/Profimedia

U Kutini je postavljen cirkuski šator, a pojavila se informacija kako na programu imaju i točke sa životinjama. To je uznemirilo mnoge ljubitelje životinja, a oglasili su se i iz tamošnje udruge za zaštitu životinja Faun Kutina.

- Tetka na trapezu, akrobati, klaunovi i žongleri - apsolutno da! Konji, deve i ostale životinje - apsolutno ne! Neću vam pisati zakone i propise jer to je mrtvo slovo na papiru, barem kod nas u Hrvatskoj.

Pozvat ću vas, u svoje osobno i ime svih volontera u Faunu, da NE podržavate cirkuse sa životinjama!! Ti trikovi nisu naučeni s mrkvicama i poslasticama. Naučeni su bičem i strahom. Odvedite dijete na bazen, u park, na predstavu ili u kino. Nemojte ga, molim vas, voditi u cirkus - objavili su na svojim stranicama.

Zakon o zaštiti životinja zabranjuje držanje životinja u cirkusima te njihovo korištenje u cirkuskim predstavama. Jedina iznimka je držanje domaćih životinja koje se smiju koristiti isključivo kako bi se pokazalo ponašanje koje im je svojstveno u prirodnom okruženju.

- Gostovanja svih cirkusa u Hrvatskoj koji su u svojem programu imali životinje dokazala su vidljivu nedostatnu brigu za životinje, životinje s ranama, iznemogle, gladne i žedne, koje su držali u svim vremenskim uvjetima, bez obzira koliko oni bili (ne)prikladni za njihove etološke potrebe.

Životinje u cirkusima većinu svojih života drže u lancima ili zatvorene u malim prostorima ili pak u prijevoznim vozilima. Hrana i voda su im uskraćivani da bi se izbjegao nered. Okovane, zatvorene, izgubljene, a često i pod sedativima, 90 posto svojega vremena čekaju dresuru ili izvođenje predstave. Često se primjenjuju bičevi, električne palice i drugi ‘alati‘ da bi ih se natjeralo na izvođenje predstave - poručuju iz udruge Prijatelji životinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2024 10:20