OŠTRE IZJAVE

Brigitte Bardot prijeti kazna zbog rasističkih komentara: ‘To je hrpa degenerika kojima nedostaje kanibalizam‘

Napisala sam to pismo iz srca i iz bijesa. Zlostavljanje životinja na La Réunionu je stvarnost. Moramo se prestati praviti da nije.
Brigitte Bardot
 -/Picturelux/Profimedia

Slavna francuska glumica Brigitte Bardot mogla bi platiti kaznu od 25. 000 eura zbog rasno motiviranih uvreda, piše Le Monde.

Sud u Saint-Denisju, glavnom gradu francuskog otoka La Réunion, mogao bi kultnu glumicu kazniti zbog komentara o stanovnicima otoka La Réunion. Naime, u otvorenom pismu iz 2019. godine, Bardot je okarakterizirala kao "domoroce koji su zadržali svoje divlje gene".

Sudilo joj se je zbog javnih uvreda rasnog i religijskog karaktera.

- Ove ponovljene ozbiljne, rasističke uvrede usmjerene protiv stanovnika La Réuniona u cjelini su neprihvatljive, izjavila je tužiteljica.

Sporne izjave dio su otvorenog pisma u kojem je Bardot, dugogodišnja aktivistica za životinjska prava, prozvala La Réunion zbog njihovog, prema njenom sudu, "barbarskog" odnosa prema životinjama. Posebni bijes francuske glumice izazvali su korištenje pasa i mačaka kao mamaca u lovu na morske pse te dekapitacija koza kod slavlja tamilskih Indijanaca.

- Sve je to nostalgija za kanibalizmom iz prethodnih stoljeća. Sram me tog otoka, njihovog divljaštva. To je grupa degenerika koji i dalje prakticiraju običaje svojih predaka, oštra je bila Bardot.

Razne udruge koje se bore za zaštitu ljudskih prava osudile su Bardot.

- Brigitte Bardot ih je usporedila sa životinjama te ih je izuzela iz civilizacije, rekao je Fabrice Saubert iz Lige za ljudska prava.

Odvjetnik Brigitte Bardot je javnost obavijestio da je glumica sucu poslala pismo u kojem objašnjava motive iza svojih izjava:

- Napisala sam to pismo iz srca i iz bijesa. Zlostavljanje životinja na La Réunionu je stvarnost. Moramo se prestati praviti da nije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:22