POVEĆAJTE OPREZ

Opasnost u mačjoj zdjelici: Jedna pogreška, koju ljeti možda nesvjesno radite, može vašu ljubimicu stajati zdravlja

Visoke temperature pogoduju bržem razmnožavanju bakterija pa ljeti trebate obratiti posebnu pažnju na pravilno hranjenje vaše ljubimice

Ilustrativna fotografija

 Svetlana Sultanaeva/alamy/alamy/profimedia/Svetlana Sultanaeva/alamy/alamy/profimedia

Sigurno ste barem jednom tijekom toplog razdoblja godine vidjeli neku macu kako se izležava na suncu i pritom jako uživa. Istraživanja su pokazala da se mačke vole sunčati kako bi održale tjelesnu temperaturu, jer zbog brzog metabolizma lako gube toplinu. Ipak, kad nastupe jako visoke temperature, boravak na suncu ovim simpatičnim dlakavcima nije toliko ugodan. Zamislite da vi usred ljeta šećete po suncu u bundi, ne biste se osjećali ugodno, zar ne?

Mačke, baš kao ljudi, mogu iskusiti posljedice koje nosi pretjeran boravak na otvorenom po najvećem suncu i vrućini. Stoga za vrijeme ljetne sezone trebamo posebno paziti na naše ljubimice. To uključuje izbjegavanje najčešćih pogrešaka koje nam lako prođu "ispod radara", a ne bi trebale.

Minimizirajte rizik od zaraze

Biste li vi jeli iz tanjura koji stoji neopran već nekoliko dana? Prilično smo sigurni da je odgovor - ne. Živimo u svijetu u kojem su bakterije svuda oko nas i iako smo navikli na suživot s njima, ne trebamo stvarati podlogu za razvoj onih štetnih. Prljave zdjelice za hranu naših kućnih ljubimaca, baš kao i naši tanjuri, rasadnici su kojekakvih bakterija koje u kombinaciji s visokim temperaturama stvaraju pogodnu okolinu za razvoj bolesti poput opasne salmonele, pokazuju istraživanja. Životinje su patogenim organizmima izloženije jer hranu uzimaju direktno iz posudice u usta.

image

Ilustrativna fotografija

Ivan Ryabokon/panthermedia/profimedia/Ivan Ryabokon/panthermedia/profimedia

Isto tako, na posudama nakon hrane ostaje sloj biofilm kojeg stručnjaci dovode u vezu s bolestima zubi kod mačaka i pasa. Ako vaša maca već danima odbija hranu koju je inače voljela, moguće da osjeti neugodan miris biofilma i da zato ne želi jesti. Kako ne biste ugrozili zdravlje vaše ljubimice, posudice perite toplom vodom i deterdžentom nakon svakog obroka. Što se tiče zdjelica za vodu, one se također moraju redovito prati, posebice ako su stijenke prepune naslaga kamenca. Osim toga, izbjegavajte davati hranu mački u plastičnim posudama jer one nakupljaju puno više bakterija od metalnih ili keramičkih.

Ne ostavljajte hranu da dugo stoji

Ako mačju hranu ostavljate da stoji u zdjelici cijeli dan, radite veliku pogrešku. Loše bakterije se tijekom ljeta vrlo brzo razvijaju i na nepojedenoj hrani, a mogu se pojaviti i razni drugi organizmi poput crva. Time riskirate da mačka pojede kontaminiranu hranu i zaradi probavne probleme ili mnogo ozbiljnije bolesti. Rizik je veći ako vaša maca jede na otvorenom, ali jednako se mogu zaraziti i one koje cijelo vrijeme provode u kući.

Dakle, čim maca dovrši obrok, ostatak hrane spremite na suho i hladno mjesto, a zdjelicu odmah operite. S druge strane, suha hrana poput mačjih poslastica može duže izdržati na otvorenom pa osigurajte da je mački uvijek dostupna. Ipak, pripazite na količinu kako se mačka ne bi prejela i povratila, što se događa češće nego što mislimo jer neke mačke imaju naviku da jedu dokle god ima (bilo kakve) hrane u posudi.

image

Ilustrativna fotografija

George Sweeney/alamy/alamy/profimedia/George Sweeney/alamy/alamy/profimedia

Posudice s vodom ljeti mijenjajte najmanje tri puta na dan, kako bi mačka stalno imala svježu vodu. U slučaju da vaša ljubimica ima naviku izlaženja van, ispred kuće ili stana joj ostavite zdjelicu sa svježom vodom. Ne zaboravite i nju redovito mijenjati.

Ne uskraćujte im svježu vodu

Opće je poznato da kućne mačke imaju averziju prema vodi, posebice u kontekstu kupanja, ali i konzumiranja. Kao razlog takvom ponašanju, jedna teorija sugerira da je voda element s kojim mačke nisu upoznate jer su kao vrsta evoluirale u suhim klimama i bile rijetko izložene rijekama i jezerima. S druge strane, velike mačke poput tigrova i lavova vole se tu i tamo okupati u obližnjem jezeru kako bi se osvježile, a takvih iznimaka ima i kod kućnih mačaka.

Zbog toga što im, baš poput njihovih velikih srodnika, ne treba puno vode da bi preživjele (za razliku od pasa), neke mačke mogu zbog premalo hidratacije razviti probleme s bubrezima i urinarne infekcije. Ako ste primijetili da vaša maca pije premalo vode, možda je problem u nečistoj zdjelici. Ako ste riješili taj problem, a situacija je ostala ista, možda mački ne odgovara što je voda smještena pored hrane. Naime, istraživanja pokazuju da mačke fascinira tekuća voda ili voda koja kaplje pa je dobra ideja osigurati joj fontanu za vodu koja će je potaknuti da više pije. U svakom slučaju, možete probati pa vidjeti hoće li upaliti.

image

Ilustrativna fotografija

Anastasiya Tsiasemnikava/alamy/alamy/profimedia/Anastasiya Tsiasemnikava/alamy/alamy/profimedia

Važno je napomenuti da im nipošto ne smijete davati hladno kravlje mlijeko jer su njegovi enzimi teški za mačju probavu i mogu izazvati proljev, osobito kod mačića. Radije im lagano ohladite specijalizirano mlijeko za mačke koje možete kupiti u mnogim trgovinama za kućne ljubimce.

Vodeno osvježenje

Za one mačke koje nipošto ne žele piti vodu na klasičan način, idealno je rješenje novi, revolucionarni proizvod - PURINA® PRO PLAN® Hydra Care™. Purina je u suradnji s Pet centrom Hydra Care™ predstavila pred poznatim ljubiteljima mačaka, poput glumca Marka Petrića, koji su se iz prve ruke mogli uvjeriti u korisnost i praktičnost ovog proizvoda te dobiti savjete o njegovom pravilnom korištenju.

image

Marko Petrić na predstavljanju PURINA® PRO PLAN® Hydra Care™ proizvoda

Purina

Riječ je o dodatku prehrani posebno formuliranom kako bi odgovorio na potrebe mačaka koje ne konzumiraju dovoljno vode, čime se smanjuje rizik od urinarnih problema. Bogat je tekućinom, a dolazi u obliku ukusne, mekane, želatinozne formulacije koja je privlačna za mačke i jednostavna za konzumaciju.

Jedan od ključnih aspekata Hydra Care™ je i njegova visoka palatabilnost. Mačke su često izbirljive i kad je hrana u pitanju, ali zahvaljujući izvrsnom okusu, ovaj dodatak prehrani brzo će postati omiljeni dio njihove dnevne rutine. Istraživanja koja je provela Purina pokazala su da mačke koje konzumiraju nutritivno obogaćenu vodu, poput Hydra Care™, izlučuju značajno veći volumen urina. Konkretno, mačke koje su pile Hydra Care™ izlučivale su 48 posto veći volumen urina u usporedbi s mačkama koje su pile običnu vodu.

- S obzirom na to da mačke konzumiraju relativno malo tekućine, neovisno o vrućini, dodatak prehrani Hydracare došao je kao pozitivno osvježenje u prehrambenim navikama moje ljubimice Mimi. Moram priznati da joj se jako sviđa! Hydracare je od sad dio njezinog svakodnevnog menija - izjavio je Petrić.

image

PURINA® PRO PLAN® Hydra Care™

Purina

Nipošto ih ne šišajte

U krivu ste ako mislite da ćete vašoj dugodlakoj mački olakšati ljetno doba godine ako je ošišate. Naime, mačke nemaju znojne žlijezde kao ljudi pa svu vodu izlučuju putem urina. Osim što im dlaka služi kao prirodni klima uređaj, štiti ih i od sunca. Šišanje ili brijanje dlake uklanja tu prirodnu zaštitu pa su izloženije opekotinama, a potencijalno i nastanku melanoma. Mačke bez dlake, poput Sphynx vrste, kao i mačke s ružičastim dijelovima kože, trebaju zaštitu u vidu posebnih krema sa zaštitnim faktorom jer mogu izgorjeti na suncu.

Kako bi vašim ljubimicama ljeto proteklo što ugodnije, osigurajte im dovoljno hlada i sjenovitih mjesta gdje mogu na miru odmarati. Ako kod kuće nemate klimu, zamračite prostorije u kojima mačka obično obitava i rashladite ih ventilatorom. Također, nipošto ju ne puštajte van tijekom najtoplijeg dijela dana. U mnogim pet shopovima možete pronaći posebne ljetne podloške za životinje; ohladite ih u hladnjaku i stavite ih na mjesto gdje vaša životinja obično voli leći. Ohlađeni gel unutar podloška pružit će joj osvježenje.

Ne ignorirajte promjene u ponašanju

I mačke mogu doživjeti toplotni udar. Normalna tjelesna temperatura mačke je između 37,5 i 39 °C. Sve više od toga je znak da se mačka "pregrijala" i da postoji opasnost od toplotnog udara. Znakovi koji na to upućuju su neke promjene ponašanja poput:

- zatvorenih očiju

- pretjeranog dahtanja s jezikom vani

- tromosti i malaksalosti

- povraćanja i proljeva

- odbijanja hrane i vode

- svijetlo crvenog jezika

image

Ilustrativna fotografija

P. Wegner/imagebroker/profimedia/P. Wegner/imagebroker/profimedia

Ako primijetite dva ili više ovih simptoma zajedno, moguće je da je mačka doživjela toplotni udar. Odmah je sklonite sa sunca, smjestite u hladniju, zamračenu prostoriju i hidratizirajte ju. Za to je odličan PURINA® PRO PLAN® Hydra Care™. Ako ga ne želi odmah jesti, pričekajte dok se ne odmori pa joj ga ponudite ponovno. U krajnjem slučaju mačku svakako odvedite veterinaru koji će joj pružiti odgovarajuću skrb.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Purine Pro Plana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 16:59