NEOBIČNE

Neobične i skupe: Lykoi mačke možda nisu za svakoga, ali njihovi vlasnici ih obožavaju

One mačke koje su sivkasto plavkaste imaju nižu cijenu od onih koje su posve crne

Lykoi

 Erich Schmidt/Imagebroker/Profimedia

Neke mačke na prvi pogled izgledaju pomalo neobično, zbog čega ih mnogi ljudi ne bi željeli imati za kućne ljubimce. No, one su zapravo jednake kao i druge, samo što malo drugačije izgledaju.

Među njima su i Lykoi mačke. Riječ je o pasmini obične domaće mačke, ali ima nešto drugačiji izgled. Mnogi ove čupavice nazivaju mačkama vukodlacima. Za to je zaslužno njihovo sivo krzno i oči koje su gotovo pa zlatne boje, kao i činjenica da nemaju dlake oko očiju, nosa, usta i ušiju. Još jedan od razloga zašto ih se tako naziva je činjenica da su opaki lovci: u stanju su satima juriti za svim onim što smatraju plijenom.

Pasmina je nastala iz mutacije, koja je prvi put zabilježena prije 20-ak godina u SAD-u. Trebalo je neko vrijeme prije nego je priznata, što se dogodilo 2012. godine.

Mačke ove pasmine su male - kad narastu, teške su svega oko tri kilograma. Pune su energije i radoznale, kao i brojne druge mačke, a jednako tako su nepovjerljive prema ljudima koje ne poznaju. Vlasnici kažu kako im je pošanje više nalik psećem, nego mačjem.

Pasmina je veoma tražena. Cijene se kreću između 10 i 20 tisuća kuna, ovisno o boji krzna. One mačke koje su sivkasto plavkaste imaju nižu cijenu od onih koje su posve crne. Te su, naime, iznimno rijetke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:53