Urnebesno

Upoznajte novootkrivenu vrstu, ribu Saurona, bliskog rođaka piranje koji je - vegetarijanac!

Umjesto da ‘sjedi‘ na vrhu kule Barad-dûr u Mordoru, riba je izvučena iz rijeke Amazone

Riba pacu poznata je po svojim ‘ljudskim‘ zubima, ilustracija

 -/swns/profimedia

Piranje su maleni, gladni i zubati stvorovi koji vole meso. Priroda ih je takvima stvorila i nije na nama da ih mislimo loše o njima. No, manje je poznato kako imaju ‘rođake‘ koji se nazivaju pacu ribe, a ti su - vegetarijanci. Da stvar bude još urnebesnija, nedavno je u Amazoni identificirana nova vrsta tih pacusa, ribe poznate po neobičnim zubima, nalik ljudskima.

Ako ovo nije urnebesno, ne znamo što jest: jedna vrsta pacusa, vege rođaka piranje, dobila je ime po Sauronu, mračnom liku iz Gospodara prstenova. Ime joj je Myloplus sauron i to zbog znaka na strani tijela koji izgleda kao Sauronovo oko.

- Čim su kolege predložili ime za ovu ribu, znao smo da je savršeno za nju. Njen uzorak zaista podsjeća na to oko, posebno u kombinaciji s narančastim mrljama po tijelu - rekao je Rupert Collins, viši kustos zadužen za ribe u londonskom Prirodoslovnom muzeju. On je glavni autor studije objavljene u časopisu Neotropical Ichthyology, piše IFL Science.

Umjesto da ‘sjedi‘ na vrhu kule Barad-dûr u Mordoru, riba je izvučena iz rijeke Amazone. Za sitne ribe koje tamo žive, dobro je da je Sauron vegetarijanac.

Myloplus sauron je riba pacu, srodnik piranja. Ključna razlika između dvije skupine riba u tome što su pacusi vegetarijanci. Njegova prehrana vidi se u njegovom neobičnom zubalu koje izgleda slično ljudskom. Nevjerojatno je da, ako imaju dovoljno hrane i ugodan život (često su i ljubimci) mogu narasti do metra i biti teški i 20 kilograma. Zbog veličine i zubala mnogi su svojevremeno mislili da bi mogle biti izrazito opasne, posebno imajući na umu tko su im rođaci, no ispostavilo se da ih meso ni najmanje ne zanima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 14:57