MLADI

Tri rode dobile imena po pjesmi s ovogodišnjeg Eurosonga: ‘Trenutno vježbaju letenje, pred njima je dug put‘

Ove ptice se često ne vračaju prve godine jer nisu spolno zrele, vratit će se tek u trećoj ili četvrtoj kalendarskoj godini

Rim, Tim i Tagi

 Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije

Nakon što su tri mačića i zagrebačkom Dumovcu dobila imena Rim, TIm i Tagi, sada ista imena nose i tri rode koje žive na području Zagrebačke županije. Javna ustanova Zeleni prsten je, naime, pozvala posjetitelje svoje web stranice da predlože imena, a ona su oni odabrali najbolja. Svidjela su im se upravo ona iz pjesme koja je našu zemlju ove godine predstavljala na Eurosongu.

Rim, Tim i Tagi na prvi pogled izgledaju slično kao i roditelji, a razlikovati ih se može po boji kljuna i nogu. Mlade rode imaju crni kljun i tamnije noge, a s vremenom, već prije izlijetanja, boja kljuna i nogu postupno prelazi u narančastu te tamnocrvenu.

Mlade rode trenutno vježbaju letenje, a u narednim tjednima će se odvažiti i krenuti na svoj prvi let za Afriku. Prvo će se okupiti u manja jata koja će se putem do Izraela povećati na čak do 10 tisuća ptica u jednom jatu. Zatim uz rijeku Nil nastavljaju put do juga Afrike, čak do Južnoafričke republike. Ovisno o najezdama skakavaca mogu ostati i u nekim sjevernijim krajevima.

Rode se često ne vračaju prve godine jer nisu spolno zrele, vratit će se tek u trećoj ili četvrtoj kalendarskoj godini. Zanimljiv primjer imamo na gnijezdu koje prati naša kamera zahvaljujući prstenovanju. Prstenovana ptica se izlegla 2018. u Lonjskom polju, 2019. je viđena u Izraelu a sada, u četvrtoj godini, gnijezdi u Donjoj Zdenčini.

- Pratite život našeg Rima, Tima i Taga na linku tajanstveni život roda - poručili su iz Javne ustanove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 17:42