ČUDESNO

Podvodni istraživač snimio hobotnice pokraj Krka: ‘Ako ovo nije dokaz inteligencije, ne znam što jest...‘

Ova prekrasna stvorenja stručnjaci svrstavaju među najrazvijenije i najinteligentnije beskralježnjake
 Screenshot YouTube Velimir Vrzić

Naš poznati podvodni istraživač Velimir Vrzić podijelio je s javnosti snimku koja je nastala u dubinama Jadrana. Točnije, u blizini otoka Krka.

- Imao sam susret s hobotnicom skoro sat vremena ispod mora. Doslovno kao u filmu "Octopus Teacher" ali u Jadranskom moru - napisao je Velimir Vrzić ispod snimke na kojoj vidimo kako je taj čudesni susret prošao.

Dodao je kako je sa stvorenjem uspostavio prvi fizički kontakt nakon pola sata.

- Ako ovo nije dokaz inteligencije onda stvarno nemam drugih riječi - istaknuo je.

Hobotnice stručnjaci svrstavaju među najrazvijenije i najinteligentnije beskralježnjake. Odlično pamte, a to omogućuje da, između ostalog, uspješno savladavaju prepreke labirinta ili slažu puzzle. Kao što sad svi znamo, pravi su umjetnici kada treba pobjeći. Nevjerojatno je da svoja, često velika tijela, mogu provući kroz sitne rupice. Uz to su stručnjaci za mimikriju i skrivanje.

Koriste alate iz svoje okoline kako bi preživjele - postoji snimka hobotnice koja morskim dnom sa sobom vuče ljudske kokosova oraha, koje onda kasnije koristi da bi se u njih skrila od predatora. Neke vrste hobotnica su prilično afektivne - snimljene su ako se maze jedne s drugima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 13:56