SRETNO IM!

Periske koje su pronađene u šibenskom uzgajalištu vraćene u more: ‘Zdrave su!‘

Za vrijeme boravka na ljudskoj skrbi nisu pronađeni ni paraziti ni bakterije u moru, brisu ili izmetu ovih školjki

Ilustracija

 Srdjan Vrancic/Cropix

Tri periske koje su pronađene na uzgajalištu Platforma 22 ispod Šibenskog mosta vraćene su u svoj dom. Pronađeno ih je pet, no dvije se nisu oporavile. Ove pak tri, čija su imena Lidija, Krka i Platforma 22, su dobro napredovale i narasle više od dva centimetra u mjesec i pol dana boravka u specijalnom bazenu ispod pontona uzgajališta, te postale spremne za povratak u more.

- Periske su zdrave! Ni u planktonu, ni u moru, nije nađen parazit! Molekularnim testiranjem je potvrđeno da se radi o vrsti plemenita periska (Pinna nobilis) Smatramo ih potomcima jedinki otpornih na parazita, sposobnih da obnove populaciju plemenite periske u Jadranu. Dobro je i to što su narasle više od 2 cm u 6 tjedana. Sad ih je ukupno 30 na Hrvatskoj strani Jadrana. Hvala svima što uočavate, provjeravate i javljate! - rekla je Angela Bradarić s Hrvatskog veterinarskog instituta za portal morski.hr.

Za vrijeme boravka na ljudskoj skrbi, nisu pronađeni ni paraziti ni bakterije u moru, brisu ili izmetu ovih periski. Lidija, Krka i Platforma 22 preseljene su na dvije lokacije – smještene su u zaštitne kaveze, a nakon što dostignu određenu veličinu, bit će premještene u sediment na dno mora

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 15:02