TRAŽI ODGOVOR NA FEJSU

Otišla za vikend uživati na Sljeme, a vratila se kući isprepadana: ‘Puno sam u prirodi, ali ovako nešto još nisam doživjela...‘

Ovi pernati stvorovi se, naime, trenutno okupljaju u velika jata, pripremajući se za odlazak na jug

Ilustrativna fotografija

 /Cropix

- Prije pola sata sam doživjela nešto što nikad prije nisam iako puno boravim u divljoj prirodi. Na vidikovcu pod Pečovjem na Sljemenu: iznenada me prepala jaka buka, kao da se veliki objekt velikom brzinom približava kroz zrak. Nakon valjda dvije sekunde je munjevito prohujalo iznad mene veliko jato ptica (stotinjak?). Nisam ni stigla pomisliti da ih slikam. Koliko se mogu prisjetiti a i po udaljenosti iznad niske krošnje hrasta, činile su mi se srednje veličine (između šojke i goluba), proletjele su usklađeno, nisam uočila lepet krila. Boja odozdo: siva krila, nešto tamnije tijelo. Pomalo zdepast oblik. Nikako mi ne pada na pamet koja vrsta ptice bi to mogla biti. Ima li netko ideju? - upitala je prije nekoliko dana jedna žena u grupi Ptice Hrvatske na Facebooku.

Poznavatelji ptica odgovorili su joj kako je vrlo vjerojatno riječ o čvorcima. Oni se, naime, trenutno okupljaju u velika jata, pripremajući se za odlazak na jug. Tijekom tog razdoblja ‘nose‘ svoje prepoznatljivo perje prošarano bijelim točkicama. No, kad se u proljeće vrate, točkice nestanu! Većina misli da su se čvorci izmitarili, ali zapravo se vrhovi njihovih pera jednostavno istroše tijekom dugog putovanja, tako da izgledaju jednobojno, ali s posebnim, sjajnim odsjajem.

- Uz to, čvorci često izvode zapanjujuće grupne letove poznate kao murmuracije, pri čemu se njihova jata kreću u savršenoj sinkronizaciji, stvarajući nevjerojatne prizore na nebu - istaknuli su iz udruge BIOM.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. listopad 2024 09:30