DOBRE VIJESTI

Znate li koliko ima gačaca u našoj zemlji? Udruga BIOM je izbrojala gnijezda, evo što su utvrdili

U Zagrebu je ove godine nađeno 1 069 gnijezda, 135 više nego prošle godine, a dobro stoje i Đurđevac te Čakovec
 Hans-jürgen Janda/Panthermedia/Profimedia

Udruga Biom objavila je kako su prebrojali gačce u našoj zemlji. U suradnji s HDZPP-om ove je godine prebrojavanje bilo organizirano i na nacionalnoj razini, zbog čega su uspjeli pokriti oko 30 gradova i naselja od Zagreba pa do Vinkovaca.

Zahvaljujući angažmanu 33 volontera, prema primljenim nalazima, prebrojali su 4 212 gnijezda. Dvije su rekordne lokacije: Đurđevac s 436 i Čakovec s 433 gnijezda. U Zagrebu je ove godine nađeno 1 069 gnijezda, 135 više nego prošle godine! To za neke kojima ove ptice nisu omiljene nije dobra vijest, ali je za sve ljubitelje životinja to divna novost. S obzirom na to da se populacije životinja smanjuju i brojne vrste izumiru, mnogi ističu kako je svako novo gnijezdo i svaka nova ptica zapravo dobar razlog za slavlje.

Gačci su ptice iz porodice vrana, sjajnog crnog perja i sivo-crnog kljuna. Često ih se miješa s vranama pa zato i krivi za napade na ljude. Niti njihov kolonijalni način gniježđenja nije omiljen, zbog čega se ljudi ponekad odluče na ilegalno uništavanje gnijezda, rezanje grana i sl. U nekim je gradovima čak izdano rješenje koje dopušta ovakve aktivnosti - ove godine to se radilo u nizu gradovima, među kojima su Čakovec, Đakovo, Đurđevac, Varaždin, Vidovec i Vinkovci.

Međutim, na mnogo se mjesta, uključujući i u Zagrebu, te iste radnje i dalje smatraju ilegalnima i kažnjivima. Zabranjeno je, naime, uklanjati gnijezda u vrijeme kada su u njima mladi, no mnoge se jedinice lokalne samouprave baš u to vrijeme odluče rušiti gnijezda. Osim toga, ta je metoda neučinkovita, jer se gačci presele negdje drugo, sagrade novo gnijezdo i opet imaju mlade.

Aktualnost u vezi gačaca je i briga koju su Požežani pokazali nakon oluje koja je prošla gradom. Mnogo je ptica stradalo, no nekima je uspješno nađena pomoć, među ostalima i u Zagrebu. Premda mnoge nisu izdržale, ipak su mnogi maleni životi spašeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 02:45