SPOLNA SELEKCIJA

Znanstvenici oduševljeni novim otkrićem: Saznali su što pauci rade nakon seksa

Glavni autor istraživanja Shichang Zhang sa Sveučilišta u Wuhanu je rekao da je "uzbuđen" jer je došao do tog otkrića
 Ktsdesign/Sciencephoto/Profimedia

Ponekad je nakon seksa opravdano pobjeći glavom bez obzira. Skupina kineskih znanstvenika otkrila je da se mužjaci pauka križara prednjim nogama odbacuju od svojih partnerica odrazom čak 20 puta većim od gravitacijske sile. U suprotnom riskiraju da ih partnerice nakon ‘obavljena posla‘ pojedu.


Glavni autor istraživanja Shichang Zhang sa Sveučilišta u Wuhanu je rekao da je "uzbuđen" jer je došao do tog otkrića, za koje su mu bile potrebne kamere s visokom rezolucijom sposobne snimati tako brze pokrete. Mehanizam paukova bijega opisao je u časopisu Current Biology.


Zhang i njegove kolege proučavali su spolnu selekciju pauka, latinskog naziva Philoponella prominens, koji živi u zajednicama s do 300 jedinki. Od 155 uspješnih parenja, 152 pauka završila su akt katapultirajući se i tako preživjeli, otkrili su. Preostalu trojicu mužjaka koji nisu pobjegli, ubrzo su zarobile, ubile i pojele njihove partnerice.


Dodatnih 30 mužjaka, čiji su odraz znanstvenici spriječili tako da su im stavili nježan teret na leđa, doživjelo je istu sudbinu, zbog čega su istraživači zaključili da je odskakivanje nužno za izbjegavanje seksualnog kanibalizma. Mužjaci se inače mogu pariti i do šest puta s istom ženkom. Ali moraju odskočiti, ponovno se svilenom niti vratiti do ženke, pariti se i opet odskočiti.


Pauci su u bijegu zaista impresivni, ubrzanje im iznosi 200 metara u sekundi na kvadrat, što je 20 puta veće ubrzanje od onoga pri slobodnom padu. Pritom se u letu okrenu 175 puta u sekundi.


Odskakuju tako da saviju metatarzalne zglobove prednjeg para nogu, a kad ih otpuste to stvara hidraulički tlak koji uzrokuje sjajan odraz. Zhang je uvjeren da ženke procjenjuju jesu li mužjaci prikladni za parenje na osnovu njihove sposobnosti da pobjegnu.


"Katapultiranjem mužjaci mogu izbjeći seksualni kanibalizam, a ženka može odabrati mužjake visoke kvalitete jer se kinetičke performanse mogu izravno povezati s njegovom tjelesnom kondicijom", rekao je Zhang.


Premda su se već parile, ženke mogu nastaviti prihvaćati samo sjeme mužjaka koji su položili ispit, objasnio je Zhang.
Pauci se razlikuju od sisavaca u tome što ženke imaju strukturu koja se zove "spermateka", u kojoj pohranjuju sjeme mužjaka. Ženke mogu odlučiti hoće li to sjeme iskoristiti da oplode svoja jajašca ili ga odbaciti istiskivanjem ili ga uništiti promijenom pH vrijednosti.


Buduća istraživanja će potvrditi postoji li korelacija između katapultiranja mužjaka i reproduktivnog uspjeha, rekao je Zhang.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:03