MALA, ALI OPASNA

Ženu ugrizla hobotnica s plavim prstenovima: Njezin otrov može ubiti više od 20 ljudi i nema protuotrova

On izaziva paralizu i usporava tijelo do točke u kojoj neće moći disati
 Scubazoo/Sciencephoto/Profimedia

Opasnost, i to smrtonosna, često vreba tamo gdje ne očekujemo, kao na primjer na plaži. I ta opasnost često ne dolazi u velikom obliku, nego u malom.

Nema boljega primjera za potvrdu te teze od slučaja koji se dogodio na popularnoj plaži u Sydneyju. Tamo je 30-godišnja žena u četvrtak oko 14.45 sati po tamošnjem vremenu iz mora izvukla školjku. Iz nje je ispala sićušna plavoprstenasta hobotnica duga oko 10 centimetara i dvaput je ugrizla za trbuh. Na plažu su došli bolničari, pružili ženi prvu pomoć i odvezli je u bolnicu na praćenje i daljnje liječenje.

Žena je srećom u stabilnom stanju. Hobotnica s plavim prstenovima, inače, ima otrov tetrodotoksin, dovoljno jak da ubije više od 20 ljudi. Otrov izaziva paralizu i usporava tijelo do točke u kojoj neće moći disati. Tetrodotoksin je više od 1000 puta otrovniji za ljude od cijanida i za njega ne postoji protuotrov. Samo je nekoliko potvrđenih žrtava od njihova ugriza jer će se hobotnice radije sakriti u malim pukotinama, a grizu samo ako se osjećaju ugroženo ili su izdvojene iz svoje okoline, piše Daily Mail, prenosi Otvoreno more.

Zahvaljujući pravodobnoj intervenciji australske zdravstvene službe, ovaj slučaj nije završio tragično, a mogao bi biti upozorenje da s oprezom pristupamo morskom svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:19