PORASLE CIJENE

Zbog nove odluke Ministarstva poljoprivrede još je skuplje biti vlasnik kućnog ljubimca

Troškovi usluge cijepljenja i označavanja pasa nisu se mijenjali od 2012. godine unatoč stopi inflacije, tvrde

Ilustracija

 

 Vlado Kos/Cropix

Informacija da je došlo do poskupljenja nekih osnovnih troškova vezanih za pse, onih koji su propisani kao obvezni vlasnicima pasa, mnoge je iznenadila. No, provjerili smo u Ministarstvu poljoprivrede i da, cijene su išle gore. Mikročipiranje, cijepljenje protiv bjesnoće, promjena vlasnika... Sve su te cijene porasle.

- Troškovi usluge cijepljenja i označavanja kućnih ljubimaca nisu se mijenjali od 2012. godine unatoč stopi inflacije. Stoga su izmijenjenom Odlukom u odnosu na mjere cijepljenja i označavanja kućnih ljubimaca koja je stupila na snagu 1. srpnja povećani troškovi odnosno izmijenjene cijene - kažu iz Ministarstva

Od početka ovog mjeseca, dakle, mikročipiranje ne košta 9,56 eura, nego 12.90. Cijepljenje protiv bjesnoće, dehelmintizacija i upis u registar i putovnica skočio je s 15,93 eura na 25,00 eura. Kažu kako je ta cijena usklađena s troškom vremena ovlaštenoga veterinara - pregledom, vođenjem evidencije, cijepljenjem, materijalnim troškovima... Tvrde kako je to najniža cijena za tu uslugu u EU i navode primjer Slovenije, gdje se isto plaća 34,52 eura.

Potom, poskupila je promjena vlasnika i odjava u upisniku. Tako ona više ne košta 3.32 nego 4,48 eura. Upisivanje u taj sustav kod dolaska iz drugih zemalja više nije 12,61 nego 17,01 eura.

- Cijena izdavanja Putovnice za kućne ljubimce je povećana na 10,06 eura, budući da je dosadašnja cijena pokrivala jedva trošak štampanja same putovnice. Samo nabavna cijena putovnice iznosi 0,93 eura s PDV-om. Jasno je da su veterinari za posao izdavanja, popunjavanja i ovjeravanja putovnica i unosa podataka u Središnji upisnik kućnih ljubimaca, od 2012,. godine pa sve do srpnja 2024. godine radili za 13 centi. U promijenjenu cijenu je uračunat uz materijalni trošak i rad veterinara - tvrde i dodaju kako u Austriji izdavanje putovnice košta 31 euro, označavanje mikročipom 50 eura, a cijepljenje protiv bjesnoće iznosi 55 eura.

I dok povećanje nije toliko veliko da bi moglo previše uznemiriti buduće vlasnike pasa, ono će itekako utjecati na - azile.

- Problem vidimo u tome što se nije napravila razlika za skloništa koja skrbe o velikom broju pasa jer njima će to povećanje biti vrlo osjetno. Pisali smo Ministarstvu poljoprivrede još prije nekoliko godina da skloništa skrbe o velikom broju životinja koje su zbrinuli s ceste i da bi za njih trebale biti niže cijene nego za skrbnike pojedinih životinja - kažu iz udruge Prijatelji životinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 22:13