SVI SU ISTI

Zašto se psi vole maziti? Evo tri razloga koja su znanstvenici otkrili...

Činjenica je da, dok ih mazimo, njihov krvni tlak i puls padaju, a oni se osjećaju smirenije i sigurnije
 -/Wavebreak/Profimedia/-/Wavebreak/Profimedia

Psi su društvene životinje, ali morate imati na umu jednu stvar - nikada ne biste trebali prilaziti nepoznatom psu i početi ga maziti bez odobrenja vlasnika. Međutim, svi imamo barem jednog prijatelja koji voli prilaziti nepoznatim psima i maziti ih. Dobra vijest je da većina pasa uživa. Ali zašto se pse vole maziti? Je li to nešto što je u njihovoj DNK-u ili su nešto naučili?

Ako pitate bilo kojeg vlasnika psa, odgovor će biti - da. Međutim, to je nešto što očekujemo od vlasnika pasa. Na tu su temu rađena mnoga istraživanja, a zapravo postoje znanstveni dokazi koji dokazuju da se psi vole maziti, piše World dog finder. Njihov krvni tlak i puls padaju, a oni se osjećaju smirenije i sigurnije. Evo tri glavna razloga zbog kojih psi vole da ih se mazi:

Emocionalna veza

Psi, poput ljudi, vole imati vezu i nekoga do koga im je stalo. Ljudi i psi radili su i živjeli jedni uz druge od pripitomljavanja, pa se posve očekuje da vole naše društvo i naklonost. Maženje vašeg psa učinkovito će ojačati vašu vezu s njima. Psi vole biti na prvoj strani te veze.

Sigurnost

Kad mazite svog psa, on dobiva osjećaj sigurnosti. Uključujući nježni fizički kontakt, govorite svom psu da ga volite i brinete o njemu. Nažalost, oni ne mogu razumjeti riječi i ne mogu razgovarati s nama. Ipak, oni koriste različite načine komunikacije s nama, a to se uglavnom postiže govorom tijela. Čak i u divljini, vukovi i divlje kanide komuniciraju dodirivanjem, naginjanjem i lizanjem. Ovakvo ponašanje jača njihove odnose i potvrđuje redoslijed čopora. Nije iznenađujuće da se psi vole maziti.

Pažnja

Još jedan razlog zbog kojeg se psi vole maziti je - pažnja. Ako ste rastreseni i vaš pas treba malo vaše pažnje i naklonosti, doći će k vama po nekoliko tapšanja po glavi. Poput ljudi, i psi ponekad trebaju puno pažnje, a to ponašanje možete jasno primijetiti ignoriranjem svog psa. Oni će najvjerojatnije pokazati neko ponašanje koje traži pažnju. Vi ste čitav svijet svog psa. Vi ste njihov dobavljač hrane i njege, pa vam moraju ostati blizu i privući vašu pažnju, što je sasvim normalno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 01:35