SAD ZNAMO I TO

Zašto psi neke igračke vole više drugih? Osam je mogućih razloga...

Nekada i mi imamo veze s tim, tako da moramo imati na umu da se može raditi i o našem utjecaju
 Duncanimages/Alamy/Profimedia

Psi vole razne vrste igračaka i tu nema pravila. Jedan naš pas dušu prodaje za štap i lopticu, dok drugog to ne zanima, već preferira plišane igračke kojima vadi punjenje. Zašto je tome tako? Čini se da više faktora utječe na to koje će im se stvarčice činiti zabavnima, piše World dog finder.

1. Pasmina i instinkti

Pasmina psa će igrati značajnu ulogu u određivanju preferencija pasjih igračaka. Različite pasmine razvijane su stoljećima za specifične zadatke, što je rezultiralo posebnim instinktima i nagonima za plijenom. Ove naslijeđene osobine mogu utjecati na afinitet pasa prema određenim igračkama.

Na primjer, ne bi trebalo biti iznenađenje ako primijetite da bi labrador ili zlatni retriver htjeli uzeti igračke koje bi lako mogli staviti u usta i nositi ih; uzgajani su u tu svrhu. S druge strane, maleni terijeri s izvrsnim lovačkim instinktima koji se ističu u lovu na manje životinje, poput zečeva ili štakora, sigurno će uživati u igri sa škripavim igračkama ili čak plišanim igračkama.

2. Tekstura igračke

Tekstura igračke također igra ključnu ulogu u tome hoće li se psu svidjeti određena igračka. Najčešće se to odnosi na štence budući da oni istražuju svijet ustima, a s obzirom na to da će proći kroz fazu nicanja zubića uvijek će birati gumene igračke izrađene od izdržljive gume.

Prolazak kroz fazu nicanja zubiju može igrati ključnu ulogu u razvijanju sklonosti prema određenim teksturama igračaka. Dok neki psi više vole mekane ili plišane životinje, drugi bi mogli uživati u igri s gumenim igračkama.

3. Zvuk

Igračke koje proizvode zvukove zainteresirat će većinu pasa i privući njihovu pozornost, ali to posebno vrijedi za prave lovce. Ti visoki zvuci stimuliraju njihov plijenski nagon, a budući da su psi prirodno skloni istraživanju, buka je razlog zašto toliko vole igračke koje pište.

Međutim, neće svi psi voljeti bučne igračke. Neki psi bi ih mogli smatrati uznemirujućima i željeli bi izbjeći igru s njima.

4. Veličina i oblik

Veličina i oblik igračke mogu uvelike utjecati na preferencije pasa. Manje pasmine pasa često preferiraju manje igračke koje su lakše za nošenje i rukovanje, dok bi veće pasmine mogle biti više zainteresirane za igračke koje će odgovarati njihovoj veličini.

Oblik određene igračke ovisi o sklonosti psa. Različite igračke koje se kotrljaju, poskakuju ili njišu mogu potaknuti psa da ih lovi. Drugi psi možda više vole igračke koje se lako mogu podići i koje neće poskakivati niti se kotrljati.

5. Boja

Vjerojatno već znate da psi ne percipiraju boje na isti način kao ljudi, ali ipak mogu razlikovati različite nijanse. Tijekom nedavnog istraživanja znanstvenici su otkrili da će većina pasa preferirati igračke s nijansama plave i žute jer će im biti vizualno privlačnije.

6. Miris

Uz njihov nevjerojatan njuh, nije ni čudo da neki psi biraju svoju omiljenu igračku na temelju mirisa. Igračke prožete određenim mirisima mogu biti privlačnije psima jer će miris poslužiti kao dodatni stimulator.

7. Pseće iskustvo

Dosadašnja iskustva pasa koji se igraju određenim igračkama također mogu utjecati na njihove sklonosti. Ako je pas u prošlosti imao pozitivno iskustvo s određenom igračkom, veća je vjerojatnost da će se s istom igračkom igrati i u budućnosti.

Naprotiv, ako pas ima negativno iskustvo s određenom igračkom, u većini će slučajeva ubuduće izbjegavati igru s njom.

Psi napreduju u interakciji sa svojim vlasnicima, a kada odlučite komunicirati sa svojim psom, vaš pas može stvoriti pozitivno sjećanje i htjet će odabrati istu igračku u budućnosti jer zna da ćete se početi igrati s njim.

8. Puzzle igračke

Ako svom psu date stimulativne, interaktivne igračke ili igračke slagalice koje daju poslastice kad god pas izvrši traženi pokret, možete biti sigurni da će većina pasa voljeti ove igračke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 00:44