OTKRIVENO

Zašto neke pčele postanu radnice, a neke – kraljice? Evo odgovora!

Brojni znanstvenici dosad su mislili da nešto u hrani koju dobivaju mlade kraljice čini svu razliku
 Louise Murray/Sciencephoto/Profimedia

Izreka “ono si što jedeš” posebno je točna za ženke medonosnih pčela, koje kad odrastu budu ili male sterilne radnice ili velike plodne kraljice, ovisno o njihovoj prehrani.

Brojni znanstvenici dosad su mislili da nešto u hrani koju dobivaju mlade kraljice – izlučevina koja se naziva matična mliječ – čini svu razliku. No, jedna studija predlaže da signalne molekule u hrani mladih pčela radnica održavaju njihov spolni razvoj. Ta hrana, mješavina peludi i meda koja se naziva “pčelinjim kruhom”, sadrži posebnu vrstu mikroRNK (miRNK), nekodirajućih molekula RNK koje pomažu u regulaciji ekspresije gena.

Kako bi otkrili jesu li ove miRNK stvarni krivac, znanstvenici su ih dodali u prehranu ličniki uzgojenih u laboratoriju. Ove ličinke razvijale su se sporije, s manjim tijelima i manjim jajnicima nego ličinke koje su jele hranu bez dodataka, objavljeno je tom prilikom u časopisu PLOS Genetics, piše Geek.

Znanstvenici su pronašli i da jedna česta biljna miRNK u pčelinjem kruhu isključuje gen koji pomaže ličinkama da postanu kraljice. Nakon što su pojedene s hranom, ove miRNK mogu ući u crijeva pčele i proširiti se ostatkom tijela, gdje pomažu regulirati ključne gene, kažu znanstvenici. Iako biljna miRNA sama po sebi nije dovoljna za pretvorbu kraljica u radnice, potencijalne kraljice ne žele jesti kruh običnoga puka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:04