NEUOBIČAJENA POJAVA

Zaredali se napadi gnjuraca na ljude diljem obale, ornitolozi u čudu: ‘Pa to su plašljive ptice‘

‘Možda je u ovom slučaju gnjurac kao vješti ribolovac u ljudima vidio konkurenciju, pa ih je zbog toga napao‘, rekao je ornitolog Lukač
 Ivo Ravlic/Cropix

- Nikad nisam čuo da bi gnjurci napali ljude. Riječ je o plašljivim pticama, tako da je ovaj slučaj skroz čudna i neubičajena pojava. Možda je u ovom slučaju gnjurac kao vješti ribolovac u ljudima vidio konkurenciju u izlovu ribe, pa ih je zbog toga napao. Inače ptice napadaju jedino ako su im ugrožena gnijezda, ako se nalazite u blizini gnijezda, ali gniježđenje kormorana je završilo, bilo je u ožujku i travnju. Dosad nije zabilježen njihov izravni napad na ljude, tako da se ovo zasad teško može objasniti - kaže Gordan Lukač, ornitolog i biolog iz Nacionalnog parka Paklenica, nakon što je Zadarski.hr objavio priču o četiri napada gnjuraca na otoku Molatu te napadima na Silbi i u Istri.

U Hrvatskoj inače žive tri vrste kormorana - veliki vranac, mali vranac i morski vranac. Najveću štetu, probleme i prijepore između zaštitara prirode s jedne, te vlasnika ribnjačarstava i ribolovaca s druge strane pravi veliki vranac.

- Ovdje je sigurno riječ o morskom vrancu. To je crna, dugovratna ptica koja se isključivo hrani ribom koju lovi i progoni roneći. Gnijezdo pravi na tlu, naseljava litice ili otočiće koji su nepristupačni za kopnene grabežljivce, no njihovo gniježđenje je, kako sam rekao završeno - kaže Lukač.

image
'Što se tiče napada ptica na čovjeka, zabilježena su jedino nalijetanja galebova, ali nikad izravno na čovjeka', rekao je Lukač (na fotografiji)
Luka Gerlanc/Cropix

Zanimljivo je, dodaje, da u nekim zemljama još uvijek drže morske vrance kao ribolovce koji ljudima donose ulovljenu ribu.

- Pticama se postavi prsten oko vrata koji im onemogućava gutanje ulovljene ribe, pa tako oni s ribom koja im je dijelom u kljunu i vratu, a dijelom viri van kljuna, doplivaju do svog čovjeka koji im uzme ribu - opisuje Lukač.

- Što se tiče napada ptica na čovjeka, zabilježena su jedino nalijetanja galebova, ali nikad izravno na čovjeka. Galebovi se zalete ali prelete negdje oko pola metra iznad čovjeka. Znaju biti agresivni i u potrazi hrane, pa je nedavno u Istri zabilježeno kako je galeb djetetu ukrao sendvič iz ruke. Za kormorane je ovo potpuno nova situacija - kaže Lukač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 10:44