VLADINA ODLUKA

Vojska poslana na plaže: Evo koju su vrstu životinja čuvali i zbog čega!

Pazili su da se nitko ne približi, a ta je mjera bila nužna jer je riječ o iznimno ugroženoj vrsti

Vojnik čuva kornjaču

 Oswaldo Rivas/Afp/Profimedia

Krajem prošle godine na tisuće morskih kornjača stiglo je na plažu La Flor u San Juan del Suru u Nikaragvi kako bi u pijesku polegle jaja, piše Otvoreno more. Čine to svake godine, otkako postoje, pa je njima to bila još samo jedna godina u nizu. No, za njihovu okolinu bila je definitivno posebna. Drugačija.

Naime, ovaj put su jaja kornjače legle u pijesak u zaista posebnim okolnostima. Štitili su ih pripadnici nikaragvanske vojske kako jaja ne bi ukrali i pojeli tamošnji stanovnici. Vojska je dobila zadatak kao nikada prije: njihovo je bilo da paze da se životinjama nitko ne približava. Također, čuvali su položena jaja toliko dugo koliko je bilo potrebno da se iz njih izlegnu malene životinje.

Vlada je odobrila ovaj angažman vojske jer je riječ o ugroženim kornjačama vrste Lepidochelys olivacea. Riječ je o maslinastoj želvi, koja je zaista ugrožena zbog onoga što joj ljudi rade. Osim jaja, na cijeni je i njihova koža. Kao i kod mnogih kornjača problem je i činjenica da ih se izlegne jako malo. Znanstvenici kažu kako od 100 malih kornjača izleglih iz jaja njih 90 stigne do mora, ali samo tri uspiju odrasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:15