SAVJET

Vlasnici pasa koji plivaju u moru, oprez! Pripazite na opasni sindrom sekundarnog utapanja

Dovoljna je mala količina tekućine da dođe do njenog nakupljanja u plućnim alveolama
Ilustracija
 Elmar Gubisch/Panthermedia/Profimedia

Svi oni koji sa psima odlaze na more moraju pripaziti i na poteškoće koje mogu nastati nakon kupanja. Upozorili su to iz Veterinarske ambulante Ferarica iz Rijeke, čiju objavu prenosimo u cijelosti.

-Proteklih desetak dana zaredalo se nekoliko slučajeva takozvanog “sekundarnog utapanja" pasa ili sindroma u literaturi poznatog kao "Near Drowning Syndrome" pa ponavljamo post koji smo objavili prošlo ljeto…. Apeliramo na vlasnike pasa da unatoč neuobičajenim vrućinama, što je natjeralo na more i one koji inače baš ne idu, zapamte dvije važne stvari: svi psi nisu dobri plivači i svim psima nije urođeno da znaju plivati.

Pri pokušaju plivanja može se dogoditi da pas udahne morsku vodu pri čemu dolazi do nakupljanja tekućine u plućnim alveolama. Razvije se cijeli niz simptoma od kojih je najočitije otežano, brzo i plitko disanje, pokušaji povraćanja i kašljanja, pas je bezvoljan i onemoćao. Vrlo mala količina udahnutog mora, samo jedan mililitar na kilogram tjelesne težine - što je jedna mala žličica na psa od 5 kilograma - dovoljna je da uzrokuje velike probleme. Simptomi se mogu pojaviti tek nekoliko sati nakon kupanja u moru pa čak i drugi dan, što može zbuniti vlasnike jer je teško povezati naknadne simptome s kupanjem koje je tome prethodilo.

Ako primijetite navedene simptome, hitno se javite veterinaru. Stanje je vrlo ozbiljno i zahtijeva liječenje oksigeniranjem i intravenoznu tekućinsku terapiju.

Mogu stradati čak i iskusni plivači, ako rone i hvataju predmete s morskog dna. Posebno je nezgodno plivanje po valovima. Ni u kojem slučaju psa se ne smije nasilno tjerati da pliva, već učenje plivanja mora biti postepen proces.

Pratite vašeg psa, poštujte njihova ograničenja kada su u pitanju visoke temperature i nikako ih ne tjerajte silom u bilo kakvu vodu - stoji u objavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:20