BARBARA HORVATIĆ

Uskoro otvorenje izložbe biologinje koja je odlučila zanimljivom tehnikom oslikati razne kukce

Diplomski rad obranila je na temu bubamara, koje su i dan danas u fokusu njenog znanstveno-istraživačkog, ali i umjetničkog rada
 Malaha3 Malashchenko/Panthermedia/Profimedia

U Gradskoj galeriji Zabok u srijedu, 9. rujna otvara se malo ‘drugačija’ izložba autorice Barbare Horvatić, piše portal Ni Zagorje malo.

Zahvaljujući obitelji prepunoj umjetnika, iako prirodoslovka, autorica od malena gaji ljubav prema umjetnosti i umjetničkom izražavanju. Tijekom studiranja, zbog nedostatka literature, izradila je svoj prvi identifikacijski ključ za bubamare.

Svaki ključ mora imati pripadajuće fotografije/crteže obilježja nužnih za determinaciju. Kako je profesionalna fotografska oprema skupa, odlučila se na vlastoručno oslikavanje. Tada se rodila njezina ljubav za ilustracijom te promatranjem detalja i najsitnijih djelića životinja koje nas okružuju.

Sati provedeni nad lupom iznjedrili su od tada pa do danas više od 50 ilustracija, pri čemu je autorica koristila tehniku točkanja, a potom ilustracije obojala u programu za digitalno crtanje.

image
Barbarin crtež
Galerija Zabok

Tehnika točkanja zahtjevna je i dugotrajna, što čini ovaj proces još izazovnijim. Iako je danas veoma lako dobiti visokokvalitetne fotografije, ilustracije u biologiji i dalje imaju veliko edukacijsko značenje.

Ovom izložbom uronite ‘Kroz oči biologa’ u predivan svijet malenih i skrovitih, šarolikih, a često neprimijećenih, ekosustavu važnih životinja. Uz svaki crtež pronaći ćete kratak opis vrste kako biste se pobliže upoznali sa životinjom koju promatrate.

Barbara Horvatić rođena je u Zagrebu 1991. godine. Diplomirala je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2017. i stekla zvanje magistre eksperimentalne biologije. Iste godine upisala je doktorski studij biologije. Tijekom studija i po završetku bavi se herpetologijom i entomologijom. Diplomski rad obranila je na temu bubamara, koje su i dan danas u fokusu njenog znanstveno-istraživačkog, ali i umjetničkog rada.

Otvorenje je u 18 sati. Izložbu u Gradskoj galeriji Zabok možete razgledati do 23. rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 22:02