PUSTIMO IH NA MIRU

Uskoro nam se vraćaju ptice koje su jedan od simbola proljeća: Strogo su zaštićene, evo što to znači

Nekada je gnijezdo lastavice na kući označavalo sreću i ponos, a danas se situacija značajno promijenila
 -/Ardea/Profimedia

Proljeće nam je pred vratima, a to, između ostalog, znači i da nam se vraćaju lastavice. Premda mnogima smetaju njihova gnijezda i uklanjaju ih s kuća i zgrada, ima i onih koji im se raduju.

Lastavica je, poput većine ptičjih vrsta u Hrvatskoj, strogo zaštićena vrsta na temelju Pravilnika o strogo zaštićenim vrstama, dok Zakon o zaštiti prirode izričito zabranjuje njihovo ubijanje, rušenje gnijezda te uništavanje staništa. No, mnogi toga nisu svjesni ili pak, ako i jesu, ne mare. Naime, nekada je gnijezdo lastavice na kući označavalo sreću i ponos, a danas se situacija, posebice u urbanim sredinama, značajno izmijenila. Umjesto sreće i ponosa, gnijezda sve češće izazivaju strah od onečišćenja, bolesti ili nečeg trećeg, poručuju iz udruge BIOM.

No, nisu jedini koji ovih dana danu do znanja koliko su ove malene ptice fascinantne i važne.

- Uskoro će se vratiti lastavice. Ova ptica teška je oko 20 grama i leti preko pet tisuća kilometara. Leti iznad pustinje. Leti nad Sredozemnim morem bez odmora. Bori se s olujama i vjetrovima. Sve da dođe i savije gnijezdo na uglu naše kuće, pod krovom. Nekoliko lasta dnevno pojede oko 1700 muha i komaraca. Ne postoji efikasniji i ekološki prihvatljiviji pesticid - poručili su građani okupljeni u inicijativu Ranger - Čuvari prirode Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 14:07