PRIRODA

Udruga Biom: ‘Prijedlog Komisije nije savršen, ali pozivamo na njegovo prihvaćanje‘

Nijedan drugi zakon nikad nigdje u svijetu nije postavio pravno obvezujuće ciljeve restauracija prirode na ovoj razini

Ilustracija

 Anna Watson/Alamy/Alamy/Profimedia/Anna Watson/Alamy/Alamy/Profimedia

Ovaj tjedan, nakon nekoliko mjeseci odgode, Europska komisija objavila je prijedlog novog propisa o restauraciji prirode, najavljenog u Europskom zelenom planu 2020. godine, piše BIOM. Komisijin prijedlog ogromna je prekretnica, tvrde iz te udruge: nijedan drugi zakon nikad nigdje u svijetu nije postavio pravno obvezujuće ciljeve restauracija prirode na ovoj razini. Propis o restauraciji prirode prva je velika legislativa u EU od Direktive o staništima iz 1992.

- Iako Komisijin prijedlog nije savršen, pozivamo na njegovo prihvaćanje i implementaciju jer predstavlja istinski pokušaj da se preokrene plimu gubitka bioraznolikosti i klimatskih promjena. Europski parlament i Vijeće EU moraju bez odgode u potpunosti podržati njegove pozitivne elemente te ojačati postojeće slabosti - ističu.

Komisijin prijedlog sadrži snažne elemente kao što su vremenski određene obveze za restauraciju posebnih staništa iz Direktive o staništima, ali i dalje od toga, uključujući kopnene, obalne, slatkovodne i morske ekosustave. Ovdje se krije potencijal za poboljšanje stanja prirode na velikoj razini.

- Nije riječ samo o preživljavanju prirode, nego o preživljavanju čovječanstva. Od poljoprivrede do ribarstva, naša sposobnost prehranjivanja čovječanstva ovisi o popravljanju štete nanesene ekosustavima, dok još možemo. Interesne grupe tvrde da je priroda prijetnja opskrbi hranom, no istina je da je ona naš najvažniji saveznik – ističe Tomislav Hudina, voditelj Programa za staništa i botaniku u Biomu.

- Zdravi i (odr)živi oceani i mora temelj su opstanka čovječanstva. Međutim, stvarnost je da naša mora nikad nisu bila u lošijem stanju nego danas. Koraljni grebeni odumiru, riblje populacije su u opadanju, a morski život nestaje. Ali, ako mu se pruži šansa i ruka pomoći, more i morski ekosustav ima priliku za oporavak i obnovu. Snažnim propisom EU-a o restauraciji prirode većina štete koju su prouzročili ljudi i ribarstvo mogla bi biti poništena" – dodaje Hrvoje Čeprnja, Biomov stručni suradnik za ribarstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 23:34