U ZNAKU ZEBRE

U ZOO Zagreb obilježit će se Svjetski dan zdravlja, u planu razne radionice za djecu

Naglasak će biti stavljen na podizanje svijesti javnosti o rijetkim bolestima, objavili su iz te ustanove

Ilustracija

 Michael Hutchinson/Nature Picture Library/Profimedia

U nedjelju 7. travnja u 11 sati u Zoološkom vrtu Grada Zagreba obilježit će se Svjetski dan zdravlja. Naglasak će biti stavljen na podizanje svijesti javnosti o rijetkim bolestima, objavili su iz te ustanove.

- U programu će sudjelovati Hrvatski savez za rijetke bolesti, a tvrtka AstraZeneca postat će pokrovitelj grantove nizinske zebre. Naime, upravo je zebra u svijetu prepoznata kao simbol oboljelih od rijetkih bolesti. Najmlađi će se posjetitelji moći uključiti u kreativne i edukativne radionice. U nedjelju u Zoološki vrt slobodno povedite i članove svoje obitelji - poručili su iz ZOO Zagreb.

Ove životinje poznate su po svojim crnim i bijelim prugama, koje su kamuflaža od predatora. Prugama se razbija kontura tijela, pogotovo u sumrak i u jutro kad su i predatori najaktivniji. Zebre izgledaju nejasno i zbunjuju predatore jer iskrivljuju pravu udaljenost. Raspored i izgled pruga je jedinstven za svaku jedinku zebre – poput otisaka prsta kod čovjeka. U prirodi žive oko 20 godina, dok u zatočeništvu mogu dočekati i 40. rođendan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:41