PROTIV PTICA

U Varaždinu baš sad uništavaju gnijezda vranama. Tvrde da za to imaju dozvolu...

Nejasno je zbog čega se to radi baš sada, s obzirom na to da vrane tijekom svibnja i lipnja imaju mlade
Ilustracija
 Mate Piskor/Cropix

U Varaždinu je u punom jeku uništavanje gnijezda vrana u krošnjama stabala. Djelatnici tvrtke Cedrus Forest nastavili su u ponedjeljak aktivnosti na provođenju mjera biološkog protjerivanja vrana utvrđenih Programom zaštite divljači temeljem “Rješenja o provođenju bioloških, hortikulturnih i aborikulturnih mjera za Grad Varaždin” dobiveno od Ministarstva poljoprivrede, piše sjeverninfo.

Tijekom prijepodneva djelatnici su s visokih drveća u neposrednoj blizini zgrada na Banfici skidali napuštena gnijezda vrana pazeći da ne oštete drveća.

Od izvođača radova dobili su uvjerenja da se poštuju sve legitimno dobivene dozvole za obavljanje tih radova čiji bi rezultat bio preseljenje jata vrana na za to prikladnije mjesto u prirodi.

No, aktivisti već godinama upozoravaju da ovaj način nije dobar. Najprije, ne rješava problem, jer vrane nakon što im se sruše gnijezda, naprave nova i snesu jaja. Osim toga, u vrijeme kada životinje imaju mlade ne bi ih se trebalo dirati, tako da je nejasno kako to da je Grad dobio dozvole od Ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:45