UŽAS

U susjednoj zemlji pronađene otrovane ptice, među njima i jedna koja je kritično ugrožena kod nas

Stradali su oraš krstaš, eje močvarice, čavke, gačci, lasice, lisice i čagljevi

Ilustracija

 Bozidar Vukicevic/Cropix

Orao krstaš (Aquila heliaca) je veličanstvena ptica. Velika je to grabljivica stepskih, ravničarskih i brdskih šuma koja se u Panonskoj nizini gnijezdi u svega 250 parova. Dok je na svjetskoj razini stupanj ugroženosti svrstava u osjetljivu, u Hrvatskoj je kritično ugrožena, a možda i regionalno izumrla vrsta. Jedna od najvećih prijetnji očuvanju orla krstaša je upravo trovanje. Prije nekoliko dana u Srbiji, upravo na Dan zaštite prirode, utvrđen je slučaj masovnog trovanja životinja. Stradali su upravo orao krstaš, ali i šest eja močvarica (Circus aeruginosus), čavke (Corvus monedula), gačci (Corvus frugilegus), lasice (Mustela nivalis), lisice (Vulpes vulpes) i čagalj (Canis aureus).

Na teren je u provjeru izašao tim iz srpskog BirdLife partnera – Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS), te su brzo utvrdili da je riječ o slučaju trovanja divljih životinja (više). Tim DZPPS-a je obavijestio nadležne službe i pozvao u pomoć mađarske kolege iz organizacije MME – BirdLife Hungary, koji su uz pomoć specijalno obučenih pasa za detekciju otrova provjerili situaciju. Pronašli su zatrovane mamce postavljene uz lisičje jame.

- Nadamo se da će nadležne inspekcija za zaštitu okoliša, šumarstva i lovstva, veterinarska inspekcija, kao i policijski službenici dati sve od sebe da prikupe dokaze koji bi mogli dovesti do otkrivanja i kažnjavanja osoba odgovornih za ovaj zločin. Samo bliskom suradnjom, uspostavljanjem funkcionalnih protokola za rješavanje zločina protiv prirode, te brzim i odlučnim djelovanjem možemo osigurati opstanak ugroženih vrsta na Balkanu - kažu iz udruge Biom, koja je uključena u borbu protiv trovanja divljih životinja i partner je na projektu BalkanDetox LIFE koji okuplja nevladine organizacije iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije i Grčke.

Cilj je projekta jačanje nacionalnih kapaciteta za borbu protiv trovanja divljih životinja i podizanje svijesti o problemu trovanja. Uz udrugu Biom, u borbi protiv kažnjivih djela nad divljim vrstama sudjeluje i udruga WWF Adria kroz projekt LIFE Swipe ˝Uspješan progon zločina protiv prirode u Europi˝ u suradnji s projektnim partnerima Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske i Pravosudnom akademijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 23:41