Chiloscyllium griseum

U Puli na svijet došao tropski morski pas! Uskoro ih očekuju još dvadesetak...

Po IUCN kategoriji ugroženih svojti pva vrsta životinje ubraja se u osjetljive vrste
Sivi bamboo shark
 Yvette Tavernier/Biosphoto/Biosphoto via AFP

Tropski morski pas Chiloscyllium griseum ili, kako ga svi zovu, sivi bamboo shark došao je na svijet u Aquariumu Pula. U lipnju se očekuje izvaljivanje preostalih 20-ak jedinki.

Na Facebooku su zaposlenici akvarija su ponosno objavili sretnu vijest.

- Po prvi put se u našem akvariju, izvalio mladunac ????? „?????? ?????“-?, veličine 10-ak cm. Naime, od početka ove godine sakupljamo njihova oplođena jaja, a u lipnju (približno nakon 115 dana od polaganja jaja), očekujemo izvaljivanje preostalih 20-ak jedinki. Tijelo mladunaca ukrašeno je tamnim prugama za razliku od odraslih jedinki čije je tijelo sive obojenosti. Obzirom da mogu narasti do 74 cm, ubrajaju se u manje tropske morske pse. Da se podsjetimo, po IUCN kategoriji ugroženih svojti, sivi „bamboo shark“ ubraja se u osjetljive vrste (VU-vulnerable) - napisali su.

Dodali su kako to nije jedina vrsta koja se svake godine uspješno razmnožava u njihovom akvariju. Trenutno se mogu pohvaliti i ličinkama ribe klaun.

- Naime, po prvi put uspješno smo razmnožili i „Nema“ (???ℎ?????? ?????????), dok drugu vrstu „ribe klaun“ (???ℎ?????? ???????) razmnožavamo već više od godinu dana. Zanimljivo je da su morska tropska područja staništa za 30-ak vrsta „riba klauna“ koje stvaraju simbiotske odnose s vlasuljama.

Jednom kad se uspostavi „breeding“ par, razmnožavaju se svaka 2 tjedna. Prije mrijesta, mužjak gradi gnijezdo u blizini vlasulja, kako bi i jaja imala zaštitu otrova njihovih lovki. Nakon udvaravanja, mrijest započinju tijekom punog mjeseca, uglavnom u jutarnjim satima. Ženka u gnijezdo polaže narančasta jajašca čiji broj varira (od 100 do čak 1000) u ovisnosti o starosti ribe, a nedugo zatim mužjak ih oplođuje. Oplođena jajašca pričvršćuju se tankim nitima za podlogu. O njima se prvenstveno brinu mužjaci, redovito ih hladeći svojim perajama i čisteći ih od oštećenih jaja i gljivica, a nakon 6-8 dana izvaljuju se ličinke - napisali su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 18:38