RADOZNAO PLIVAČ

Tunolovcu kod Žirja morski pas pokidao ribolovni alat... Stručnjak potvrdio koja je to vrsta!

Oni su u našoj zemlji klasificirani kao ‘osjetljivi‘, dok su u Sredozemlju ‘kritično ugroženi‘

Ilustracija

 George Karbus Photography/Imagesource/Profimedia

Ribolovac iz Sukošana nedavno je kod Žirja imao susret s prilično velikim morskim psom. Zakačio se na udicu namijenjenu tunama i pokidao ribolovni alat. Stručnjak Andrej Gajić, kojeg je portal Morski kontaktirao potvrdio je kako se radio o morskom psu modrulju.

Na snimci se vidi i nekoliko riba vrste Naucrates ductor koje nerijetko prate modrulje. Stručnjak je procijenio kako ovaj pas i nije pretjerano velik. Unatoč svojoj veličini, udicom se tune se mogao povrijediti, a i ribolovni alat je mogao zapeti na njegovom tijelu. Ljubitelji morskog svijeta nadaju se da to nije slučaj.

Modrulj jest potencijalno opasna vrsta – no treba istaći da je u posljednjih 100 godina u svijetu poznato manje od deset neprovociranih napada, a svega jedan u Mediteranu iz kolovoza 1986. u Lionskom zaljevu koji se može prepisati modrulju. Modrulj je iznimno radoznala vrsta morskog psa, nerijetko tijekom ronjenja kruže oko ronioca, kojeg ponekad i dodiruju vrhom nosa.

U vodama Republike Hrvatske modrulj je osjetljiva vrsta, dok je na regionalnom nivou u Sredozemlju ocijenjen kao kritično ugrožen. Nalazi se na pravilniku o Strogo zaštićenim vrstama Republike Hrvatske, te je njen izlov, ali i uznemiravanje, strogo zabranjeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 06:46