VJEČNO PITANJE

Tko je popularniji: Psi ili mačke? Odgovor bi vas mogao iznenaditi...

Nedavno je na temelju hashtagova i fotografija kućnih ljubimaca postavljenih na društvenim mrežama provedeno globalno istraživanje
 -/Ardea/Profimedia

Mnogi od nas dvoje domove dijele s kućnim ljubimcima. Smatramo ih svojim krznatim, pernatim ili ljuskavim članovima obitelji. Neki više vole pse, drugi mačke, a mnogo je onih koji žive s obje vrste životinja. No, koja je vrsta od te dvije popularnija? Ovisi to, čini se, o kutku svijeta.

Još od pretpovijesnih vremena psi i mačke žive u zajednici s ljudima. Domaća mačka (Felis catus) jedina je pripitomljena vrsta sisavca grabežljivca iz obitelji Felideae u koju između ostalih spadaju lavovi i tigrovi. Dugo se smatralo da su mačke udomaćene u starom Egiptu, ali nedavna arheološka i genetska istraživanja pokazala su da su pripitomljene još u zapadnoj Aziji oko 7500. godine prije naše ere, piše Tportal.

Pas (Canis familiaris) — pripitomljeni potomak pleistocenskog vuka — s ljudima živi još dulje vrijeme: on je bio prva životinjska vrsta koju su prije više od 15 tisuća godina pripitomili lovci sakupljači, najvjerojatnije u sjevernim dijelovima euroazijskog kontinenta.

I psi i mačke u međuvremenu su se proširili diljem planeta: u razvijenim zemljama uglavnom žive kao kućni ljubimci u kućanstvima zajedno sa svojim vlasnicima, dok u siromašnijim zemljama mačke i psi većinom žive na ulicama. Prema najnovijim procjenama, u svijetu danas ima oko 900 milijuna pasa među kojima ih oko 470 milijuna ima svog vlasnika.

Mačaka je nešto manje: procjenjuje se da ih je oko 600 milijuna, od kojih 370 milijuna ima svoj dom. Premda je teško znati točne brojke, ugrubo se može reći da oko trećine kućanstava na svijetu ima psa, a oko četvrtine ima mačku. Dakle, čini se da je najpopularniji kućni ljubimac — pas! Ipak je on najbolji čovjekov prijatelj.

Najviše pasa i mačaka kao kućnih ljubimaca živi u Sjedinjenim Državama: 70 milijuna pasa i 74 milijuna mačaka. Na popisu zemalja s najvećim brojem pasa slijede Brazil, Kina, Rusija i Japan, dok su na popisu zemalja s najvećim brojem mačaka od drugog do petog mjesta poredani Kina, Rusija, Brazil i Francuska.

Mačke i psi zapravo su jako različiti i kao ljubimci imaju svoje dobre i malo manje dobre strane. Psi su odani, empatični, razigrani i puni ljubavi, ali zahtijevaju redovite šetnje, obuku i puno pažnje. Mačke se pak jako vole maziti i ne trebaju puno pažnje, ali su neovisne.

Nedavno je na temelju hashtagova i fotografija kućnih ljubimaca postavljenih na društvenim mrežama provedeno globalno istraživanje koje je pokazalo zanimljive rezultate. Ispostavilo se da su mačke - barem prema broju raznih postova na društvenim mrežama - popularnije u 91 zemlji svijeta, dok su psi popularniji u 76 zemalja. Među zemljama u kojima živi više ljubitelja pasa nalaze se SAD, Velika Britanija, Brazil, Francuska, Španjolska, Indija, Meksiko, Japan i Australija, dok mačkoljupci prevladavaju u Njemačkoj, Italiji, Kini, Rusiji, Švedskoj, Kanadi, Argentini, Indoneziji i Turskoj.

Svijet je dakle prilično podijeljen, a podijeljene su i zemlje bivše Jugoslavije. Ljubitelji pasa prevladavaju u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori, dok su ljubitelji mačaka u većini u BiH i Sjevernoj Makedoniji. Najveći broj tagiranih fotografija mačaka i pasa zabilježen je u New Yorku. Na gotovo 60 posto tih fotografija nalaze se - mačke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:06