VRIJEDNA NJUŠKA

Tira osvaja srca cijele Makarske, u pola godine djeci je pomagala čitati, recitirati, vježbati...

U travnju je prvi put gostovala u Gradskoj knjižnici, na čitaonici za niže razrede osnovne škole
 4 kids/Slobodna Dalmacija

Krajem prošle godine Makarska je postala bogatija za jednu posebnu sugrađanku - labradoricu Tiru, prvog terapijskog psa u gradu.

Od svog dolaska prije šest mjeseci, Tira je itekako aktivna članica zajednice koja sa svojom ‘‘4Kids‘‘ ekipom sudjeluje na brojnim aktivnostima i radionicama namijenjenim djeci i djeci s teškoćama u razvoju.

Tira je prvi put službeno predstavljena Makarskoj u studenom prošle godine kada je organizirana stručna prezentacija o radu s terapijskim psima.

Edukativne radionice za djecu održali su tada iskusni voditelji i terapijski psi Udruge ‘‘Prijateljska šapa‘‘ iz Novog Sada, a Tira, koja je bila pri samom kraju školovanja, prvi put je tada stigla u svoj novi dom.

Nakon položenih svih ispita početkom ove godine Tira je, sa svojom voditeljicom Maidom Arslanagić, postala važan dio mnogih inicijativa i programa koje ‘‘4Kids‘‘ provodi u Makarskoj i šire.

Pojedini mališani prvi su upoznali Tiru na logopedskim tretmanima kod Maide, a potom je šira javnost imala priliku družiti se s njom tijekom obilježavanja Dana svjesnosti o autizmu kada su na Trgu Tina Ujevića kreativno-znanstvenu radionicu organizirali ‘‘4Kids‘‘, Savjetovalište ‘‘Lanterna‘‘ i ‘‘TinkerLABS‘‘ Makarska, a Tira je osvojila srca svih prisutnih, piše Slobodna Dalmacija.

image
4 kids/Slobodna Dalmacija

U travnju je prvi put gostovala u Gradskoj knjižnici Makarska, na čitaonici za niže razrede osnovne škole.

- Terapijski psi izvrsni su motivatori, a čitanje uz psa poboljšava stav prema čitanju kod djece, stoga su u planu i druge čitaonice s Tirom - kazuje Maida, dodavši da je Tira pomogla i učenicima posebnog razrednog odjela Osnovne škole Stjepana Ivičevića uvježbati recitaciju za Majčin dan, a pridružila se i proslavi Dana škole kao počasni gost na izložbi kućnih ljubimaca.

Posebno je bilo veselo na Festivalu ‘‘Mike‘‘ u svibnju jer je Tira postala prva četveronožna volonterka ovog tradicionalnog sportsko-glazbenog druženja.

U gustom rasporedu i popunjenom kalendaru, Tira je i važan član tima prilagođenog sportskog programa ‘‘HandbALL IN‘‘.

Osim na treninzima u Makarskoj i Metkoviću, pridružila se i na posebnoj radionici robotike koje su za polaznike posebnih razrednih odjela obje makarske osnovne škole organizirali ‘‘4Kids‘‘ i Udruga za robotiku ‘‘Futura‘‘ iz Kaštela.

- Zajednica je izuzetno dobro prihvatila Tiru. Prepoznaju je na ulici, rado se poigraju s njom i ona im se veseli, osobito djeci. Školovanje terapijskog psa bio je dugotrajan i zahtjevan projekt, ali uspjeli smo ga realizirati upravo zahvaljujući brojnim lokalnim donacijama i sponzorima.

Zato nam je drago što je ova ideja pala na plodno tlo te planiramo još mnogo radionica s Tirom za sve uzraste i potrudit ćemo se da sve grupne aktivnosti budu besplatne kao i do sada - kazuje Maida.

Tira je prošlog vikenda boravila u Novalji gdje je s najmlađim školarcima sudjelovala na čitaonici u Gradskoj knjižnici Novalja, a na otoku Pagu će provesti i dio ljeta na kampovima ‘‘Novalja4Kids‘‘.

Ljetna druženja očekuju je i u Kaštelima te Makarskoj, gdje ‘‘4Kids‘‘ ove godine prvi put održava svoje ljetne kampove za djecu. Tirin raspored je vrlo dinamičan i bogat raznolikim aktivnostima tako da mali Makarani ne moraju brinuti - Tira će biti aktivna i za vrijeme školskih praznika.

image
4 kids/Slobodna Dalmacija
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 08:06